Icelandair Boeing 757-300 (Foto: 123rf.com/profile_johann68 Stock Photo)

Amerikansk investor sikrer Icelandair ny kapital

Den amerikanske kapitalfond PAR Capital Management bliver næststørste aktionær i Icelandair med en investering på over 300 millioner danske kroner.

Icelandair udvider sin ejerkreds med en ny amerikansk investor – PAR Capital Management, som skyder 5,64 milliarder islandske kroner i selskabet, hvilket svarer til 313,5 millioner danske kroner.

Den amerikanske kapitalfond får med sin investering i 625.000 nye aktier en ejerandel i Icelandair på 11,5 procent og bliver dermed den næststørste investor i flyselskabet efter det islandske pensionsselskab Lífeyrissjóður verzlunarmanna.

Kapitalforhøjelsen i Icelandair kommer på et tidspunkt, hvor konkurrenceforholdene i islandsk luftfart med et slag er forandret efter det islandske lavprisflyselskab WOW airs konkurs den 28. marts.

Investering skal bruges til vækst
Icelandair og WOW air har de seneste år konkurreret indædt om mange af de samme ruter over Nordatlanten mellem Europa og Nordamerika via Island, og Icelandair lægger da heller ikke skjul på, at man med den nye amerikanske storinvestor bliver bedre i stand til at udnytte de aktuelle muligheder i markedet.

”Kapitalforhøjelsen vil yderligere styrke Icelandair Groups finansielle stilling, forberede selskabet til vækst og gøre det i stand til at udnytte mulighederne i det nuværende operationelle klima,” skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Icelandairs koncernchef Bogi Nils Bogason siger til det islandske medie Fréttablaðið, at aftalen med PAR Capital Management er blevet til på få dage. Icelandair har ifølge koncernchefen ikke ”systematisk” søgt udenlandske investorer, men har dog haft uformelle samtaler med den amerikanske kapitalfond gennem flere år.

Analytiker: Brug for klar vision
PAR Capital Management vil fremover formentlig få sæde i Icelandairs bestyrelse, hvor der ifølge en analytiker fra den islandske Landsbanki hidtil har manglet en klar vision om selskabets fremtid blandt investorerne. ”Forhåbentlig vil dette ændre sig med dette køb,” siger analytikeren Svein Þórarinsson til Fréttablaðið.

Ifølge Icelandairs koncernchef har PAR Capital Management ikke stillet krav om forbedringer i Icelandair Groups aktiviteter i forbindelse med investeringen.

“Jeg tror ikke, de investerede i virksomheden, hvis de ikke troede på, hvad vi gør – forretningsmodellen, ledelsesgruppen og så videre,” siger Bogi Nils Bogason til Fréttablaðið.

Investeringer i amerikanske flyselskaber
PAR Capital Management er baseret i Boston og forvalter private investeringer for omkring fire milliarder dollar. Kapitalfonden fokuserer primært på investeringer inden for rejse- og transportbranchen og den digitale medieindustri.

Blandt fondens væsentligste aktiver er investeringer i de amerikanske flyselskaber United Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines, JetBlue samt Expedias bookingsite.

Relaterede artikler:

Lyndialog mellem WOW air og Icelandair afbrudt

Icelandair flyver i rødt

Fem grunde til WOW airs konkurs