Amerikansk lovforslag kan blokere Norwegian

Samtlige 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte tidligere på ugen for et ændringsforslag, der kan blokere for Norwegians planer om at beflyve USA med irskregistrerede fly og asiatisk personale.

Repræsentanternes Hus i USA vedtog i mandags enstemmigt en tilføjelse til det amerikanske transportministeriums budget om ikke at bruge midler til at godkende ansøgninger fra udenlandske flyselskaber om at beflyve USA, hvis en sådan godkendelse kan stride imod USA´s love eller artikel 17 i Open Skies-aftalen mellem USA og EU/Island/Norge.

Nu afventer forslaget en behandling i Senatet, inden den kan endelig godkendes i Kongressen, der er den føderale lovgivende forsamling i USA.

Forslaget betyder, at de amerikanske myndigheder effektivt vil kunne sætte en kæp i hjulet i forhold til Norwegians ansøgning om at beflyve USA med fly indregistreret i Irland og med asiatisk personale ombord.

Norwegian indgav allerede den 4. december sidste år en ansøgning om beflyvningstilladelse på vegne af sit irske datterselskab Norwegian Air International. Typisk vil ansøgninger af denne type kunne godkendes i løbet af få uger, men det amerikanske transportministerium har modtaget i hundredevis af indsigelser og kommentarer til ansøgningen, hvorfor sagsbehandlingen indtil videre har varet et halvt år.

I mellemtiden har Norwegian været tvunget til at indleje portugisiske reservefly til at betjene det amerikanske marked, eller også har man anvendte selskabets Dreamliner-fly på norsk driftstilladelse, men under den igangværende dispensation fra den norske udlændingelovgivning, der foreskriver, at der ikke må beskæftiges ikke-EU/EØS personale på flyene fra Norwegian.

Amerikanske piloter jubler
Ændringsforslaget til budgettet for det amerikanske transportministerium har vakt jubel hos den amerikanske pilotforening ALPA (Airlines Pilots Association).

“Ved at vedtage denne ændring, der blokerer for Norwegian Air Internationals forretningsmodel og andre lignende forsøg på at omgå transportaftalen mellem EU og USA, har Repræsentanternes Hus taget et solidt standpunkt til fordel for fair konkurrence for de amerikanske flyselskaber,“ udtaler formand og flykaptjan Lee Moak i en pressemeddelelse og fortsætter:

“Vi opfordrer Senatet til at støtte beslutningen fra Repræsentanternes Hus og sende et klart signal om, at Kongressen er forpligtet til at sikre de amerikanske flyselskaber og deres ansatte at der gøres forretning på lige vilkår.“

Sagen om Norwegians beflyvningsansøgning stod øverst på agendaen under det fælles luftfartspolitiske topmøde mellem USA og EU i tirsdags, men det lader ikke til, at der er kommet nogen afklaring.

Ifølge det norske medie Dagens Næringsliv er Norwegian i færd med at undersøge, om man kan beholde langdistanceflyene på norsk register og fastholde asiatisk kabinepersonale på flyene. Således skulle Norwegian have indhentet en juridisk vurdering af, hvilke konsekvenser det kan have i forhold til den norske udlændingelov.

“Vi ser på alternative løsninger og vil forhåbentlig have en løsning på plads inden for kort tid,“ siger kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik til Dagens Næringsliv.

Men det haster med at finde en løsning, da den midlertidige dispensation fra de norske myndigheder til at beskæftige asiatisk personale på langdistancefly udløber den 30. juni for så vidt angår to af flyene.