Amerikanske flyselskaber: EU må forholde sig til Norwegian

Airlines for America, der repræsenterer 11 store amerikanske flyselskaber, opfordrer EU til at forholde sig til Norwegians irske langdistancemodel.

Det strømmer ind med indsigelser til det amerikanske transportministerium, Department of Transportation (DOT) mod Norwegians ansøgning om beflyvning af USA med det irske datterselskab Norwegian Air International Limited.

Først i rækken var Air Line Pilots Association (ALPA), der er verdens største pilotforening med 50.000 medlemmer fra 32 amerikanske flyselskaber. Herefter har det amerikanske transportarbejderforbund AFL-CIO gjort indsigelse, og senest er det Airlines of America, der repræsenterer 11 store amerikanske flyselskaber, herunder American, Delta, Southwest og United.

Indsigelserne vil givetvis skabe en større arbejdspukkel hos Josh Romanow, der er partner hos Washington-advokaterne Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP. Han fører an i Norwegians kamp for den amerikanske beflyvningstilladelse og har tidligere assisteret flere europæiske flyselskaber med at sikre sig trafikrettigheder i USA. Blandt referencerne finder man charterflyselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia fra Danmark, men også eksotiske selskaber som Cayman Airways har været en del af kundeporteføljen.

Mens ALPA og AFL-CIO direkte opfordrer DOT til at nægte Norwegians irske driftsselskab beflyvning af USA, vil de amerikanske flyselskaber i Airlines for America i stedet forsøge at få EU i tale.

“Vi mener, at DOT skal forfølge de spørgsmål, der blev rejst under det sidste EU-US Joint Committee møde. Joint Committee var netop et organ, der blev etableret under artikel 18 i EU-US Open Skies aftalen for at løse spørgsmål om fortolkning af aftalen,“ hedder det i de amerikanske flyselskabers brancheorganisations indsigelse overfor DOT.

Seneste Joint Committee møde foregik den 5. juni på Island, og det næste møde vil blive afholdt den 8. januar 2014 i Washington D.C. på amerikansk hjemmebane.

Ingen svar fra EU
Airlines of America hæfter sig ved, at de irske myndigheder endnu ikke har godkendt ansøgningen fra Norwegian Air International om at beflyve USA. Der er angiveligt gået luftfartspolitik i sagen, da sagsbehandlingen tilsyneladende trækker ud.

“Selvom EU-Kommissionen lovede en detaljeret opfølgning på de spørgsmål, der blev rejst på det seneste møde i Joint Committee, har USA´s regering ikke sidenhen modtaget en afklaring på de mange spørgsmål,“ skriver James L. Casey på vegne af Airlines for America.

Airlines for America lægger dermed op til, at Norwegian-modellen skal være genstand for en detaljeret drøftelse under det kommende transportpolitiske topmøde i USA. Emnet er da også allerede placeret på den agenda, der foreligger for mødet i Washington D.C. den 8. januar.