Analytiker forventer SAS-fremgang

Der vil stå fremgang i indtjeningen på plakaten, når SAS tirsdag kommer med regnskab for 3. kvartal. Det spår en analytiker, der mener, at SAS er godt på vej mod et overskud for hele året.

Tirsdag morgen kommer SAS med regnskab for 3. kvartal i regnskabsåret 2014/2015, der for SAS’ vedkommende løber fra 1. november til 31. oktober. Det vil sige, at SAS tirsdag kan fortælle hvordan det er gået i maj, juni og juli.

Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen har inden regnskabsaflæggelsen kigget lidt i krystalkuglen og kommet frem til hvordan han tror SAS har klaret sig.

”De offentliggjorte trafiktal har vist, at den flotte trafiktrend er vendt til en langt mindre prangende udvikling i 3. kvartal 2014/15. Trafikvæksten har været på cirka minus 3,5 procent og belægningen er faldet med 1,9 procentpoint til 79,9 procent. Samtidig er yieldfremgangen bremset op, og yielden lander formentlig på 0,92-0,93 i kvartalet – en stigning på ca. 7,5 procent, hvoraf næsten halvdelen kan tilskrives positive valutabevægelser. Samlet giver trafik- og yieldudviklingen en positiv effekt på SAS’ indtægter i størrelsesordenen 300 mio. SEK i kvartalet,” lyder vurderingen fra Jacob Pedersen og fortsætter:

”Vi forventer, at SAS fortsat vil melde om en stabiliseret konkurrencesituation på de nordiske flyvninger – men at konkurrencen er anderledes intens på flyvningerne ned i Europa.”

Positivt for kundernes opfattelse
SAS annoncerede for tre uger siden, at man i 2016 vil åbne tre nye langdistanceruter, ligesom man tirsdag i næste uge åbner en ny langdistancerute mellem Stockholm og Hong Kong. Og den offensiv vil blive taget godt imod af passagererne, spår Jacob Pedersen.

”Samtidig understreger selskabets planer om langdistanceekspansion, at kundernes lyst til de direkte langdistanceflyvninger er stor. Vi er ikke i tvivl om, at flere destinationer og større volumen i SAS’ langdistanceforretning er positivt for kundernes opfattelse af SAS’ tilbud og for SAS’ muligheder for at skabe stordriftsfordele,” fastslår Jacob Pedersen.

Ingen dramatik
Alt er dog ikke fryd og gamen. Norwegian presser fortsat SAS, ligesom Ryanair i foråret begyndte at operere fra SAS’ primære trafikknudepunkt – Københavns Lufthavn.

”Konkurrencen ud af det nordiske område er dog tiltagende – særligt som følge af Norwegians satsning. Ryanairs etablering i København kan også få opmærksomhed, men vi forventer ingen dramatik, og SAS’ meldinger bør være ”business as usual”, selv om en væsentlig Ryanair-ekspansion over den næste 3-5 år hurtigt kan ændre på den ligning,” siger Jacob Pedersen med henvisning til, at Ryanairs topchef, Michael O’Leary, i sidste uge sagde, at han forventer, at Ryanair indenfor 3-4 år ville have 10 millioner passagerer og 60 ruter ind og ud af Københavns Lufthavn.

Godt på vej
Endelig så forudser Jacob Pedersen at regnskabsåret 2014/2015 bliver et ganske godt år for det skandinaviske flyselskab, som gennem de sidste 10-15 år har været så meget igennem.

”SAS er rigtig godt på vej mod overskud i 2014/15, og vi forventer ingen ændringer i selskabets prognose om et ”klart positivt resultat” i år før skat og engangsposter,” fastslår Jacob Pedersen.