Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank. (Foto: Sydbank | PR)

Analytiker: SAS er i overlevelseskrise

En kommende rekapitalisering i SAS er nødvendig for selskabets overlevelse. “Uden fremdrift i SAS FORWARD kan selskabet ikke betale regningerne,” konkluderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

De hårdt prøvede aktionærer i SAS fik sig tirsdag endnu et slag, da SAS blev lidt mere konkrete på rekapitaliseringsplanen for selskabet.

SAS ønsker at konvertere gæld på 20 milliarder svenske kroner til egenkapital, og herudover skal man forsøge at rejse 9,5 milliarder svenske kroner gennem nyt aktiesalg.

“Nu sætter SAS tal på og fortæller om en også åbenlys og massiv udvanding af de eksisterende aktionærer. Vi bliver overraskede, hvis den kommende rekapitalisering efterlader de eksisterende aktionærer med meget mere end  fem procent ejerandel, skriver Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i en aktieanalyse.

Aktiemarkedet på Københavns Fondsbørs kvitterede da også ved at sende aktiekursen ned med næsten seks procent til en lukkekurs på 0,60 kroner.

Krisen er reel
Kvartalsregnskabet viste et underskud på 1,1 milliarder kroner på baggrund af en lidt lavere omsætning end forventet. 

SAS havde ved udgangen af regnskabsårets andet kvartal den 30. april i alt 8,5 milliarder svenske kroner i pengekassen, og egenkapitalen er faldt til 2,1 milliarder svenske kroner. Gælden er samtidig vokset til svimlende 30 milliarder svenske kroner, hvilket kommer til at give store udfordringer for SAS.

Ledelsen har da også meldt klart ud i regnskabsmeddelelsen, at man ikke kan love, at den livsnødvendige SAS FORWARD-plan kan gennemføres, hvis ikke alle interessenter er klar til at levere til planen.

“Kommentarerne i regnskabet understreger krisens reelle omfang. SAS FORWARD-planen skal gennemføres med forbedrede overenskomster og andre omkostningsreduktioner, aftaler med kreditorerne om konvertering af gæld til egenkapital samt en ny kapitalrejsning, hvis SAS skal kunne betale regningerne i fremtiden,” lyder det fra Jacob Pedersen.

EU-konkurrenceregler kan blive en udfordring
Som SAS selv oplyser, kan man ikke udelukke, at selskabet skal i gang med en retslig omstrukturering af gælden, og ifølge Sydbank-analytikeren er sandsynligheden for denne model øget.

“At der indtil nu har været begrænset succes i forhandlinger med medarbejdere og kreditorer peger mod en ikke ubetydelig risiko for en retslig rekapitalisering, hvis SAS skal overleve.” 

Men selvom der skulle komme medvind i den interne dialog med de ansatte og den eksterne dialog med leasingselskaber og långivere, så er der ikke sikkert, at SAS kommer i mål, for der skal også tages hensyn til EU´s konkurrenceregler.

“SAS FORWARD indeholder de rigtige indsatser, men den bliver overordentlig svær at få over målstregen. EU’s konkurrenceregler lægger sikkert loft over staternes ejerandel, alvoren er tydeligvis ikke gået op for medarbejdere og kreditorer endnu, og SAS’ historik kan gøre det svært at lokke private investorer til en aktieemission,” understreger Jacob Pedersen.

 

Relaterede artikler:

SAS-koncernchef: Ingen magiske løsninger

SAS vil ikke udelukke en retslig rekonstruktion

Sydbank: SAS-planen ligner den rigtige medicin