Airbus A330-300E fra SAS med registrering LN-RKR. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Analytiker: SAS får svært ved at undgå prispres

Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen forventer ikke nævneværdig fremgang i indtjeningen for SAS i tredje kvartal, og der er svære markedsbetingelser i udsigt.

SAS er regnskabsaktuel på torsdag den 8. september, når det skandinaviske flyselskab kl. 08.00 vil offentliggøre resultatet af tredje kvartal i finansåret 2015/16. Her vil det vise sig, hvordan den aktuelle form er i SAS, der i samme kvartal sidste år præsenterede et overskud før skat på 1.031 mio. svenske kroner.

Hvis man skal tro aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank vil resultatet blive en smule svagere end sidste år. Sydbank estimerer et kvartalsoverskud før skat på 978 mio. svenske kroner, hvilket i givet fald vil være en tilbagegang på 5,2 procent. Kvartalet omfatter månederne maj, juni og juli, som traditionelt set er de stærkeste hos SAS som følge af den store sommertrafik.

“Fortsat høje vedligeholdelsesomkostninger og markante positive valutaeffekter i tredje kvartal 2014/15 besværliggør nævneværdig fremgang i indtjeningen i det overståede kvartal,” hedder det i vurderingen fra Jacob Pedersen.

Sydbank har i sine estimater opgjort, at tredje kvartal 2015/16 har budt på en trafikvækst på omkring 9,8 procent samt en stigning i belægningen på cirka 1,3 procentpoint. Samtidig er den rapporterede yield faldet med omkring 7,4 procent, hvilket blandt skyldes, at den gennemsnitlige længde på SAS-flyvningerne er øget som følge af den massive kapacitetsudvidelse på langdistanceruterne.

Terrorfrygt og økonomisk usikkerhed
Men som sædvanligt kan SAS ikke hvile på laurbærrene. Konkurrenterne er presset af terrorfrygt og økonomisk usikkerhed, hvilket vil øge prispresset i markedet.

“Vi vurderer, at SAS ikke bliver ramt så hårdt af terrorfrygten på grund af selskabets geografiske eksponering mod Skandinavien. Udfordringerne fra billetprispres i resten af Europa og på oversøiske ruter får selskabet dog svært ved at gå fuldstændig uden om,” vurderer Jacob Pedersen.

Trods de lidt dystre udsigter ventes det ikke at ændre ved forventningerne om et overskud for hele regnskabsåret 2015/16.

“SAS’ præstation i tredje kvartal skal skuffe markant i forhold til vores forventninger, hvis det skal sætte målsætningen om et positivt resultat før skat i år under alvorligt pres. SAS havde efter det sæsonmæssigt svage første halvår tabt cirka en milliard svenske kroner før skat og engangsposter – og det er sandsynligt, at selskabet i det traditionelt trafiktunge 2. halvår kan indhente det,” er vurderingen fra Sydbanks aktieanalysechef.

 

Relaterede artikler:

Analytiker: SAS har gjort comeback

Analytiker: Besparelsesprogrammet i SAS skal op i tempo

Skuffet marked trods indtjeningsfremgang i SAS

SAS-kvartalsresultat på en milliard

Sydbank: Fortsat SAS-fremgang