Atter fremgang i jyske lufthavne

Askekrisen har ikke svækket rejseaktiviteterne fra de vestdanske lufthavne. Lufthavnene i Billund, Aalborg, Århus og Sønderborg melder alle om fremgang – og endda rekordmåned i bl.a. Aalborg Lufthavn. I Sønderborg efterlyses der stadig flere afgange på indenrigsruten til København.

Askeskyen forstyrrede i april måned den positive trafikudvikling i de vestdanske lufthavne. Nu foreligger trafiktallene for maj måned, og de viser at, væksten er tilbage på sporet fra før askekrisen.

Billund – vækst på alle fronter

Danmarks næststørste lufthavn i Billund havde i maj måned en fremgang på næsten 35.000 passagerer svarende til en vækst på 18,2 %. Indenrigstrafikken voksede med hele 59,4 % til i alt 14.211 passagerer. Vækst var noget mere moderat på udenrigstrafikken, hvor 21,4 % flere passagerer end i maj måned 2009 rejste gennem lufthavnen.

Baggrunden for den markante vækst i udenrigstrafikken har været oprettelsen af en lang række nye ruter. Eksempelvis er der nye ruter med Cimber Sterling til Antalya, Dublin, Palma de Mallorca, Prag og Paris. Heruodver har Ryanair åbnet til Alghero, Brindisi, Faro, Malta, Marseille, Trapani og Rom. Og inden længe føjer det irske lavprisflyselskab også Málaga til rutekortet fra Billund.

Siden maj måned sidste år er der også kommet en Norwegian-rute til Oslo, en SUN-AIR rute til Stockholm-Bromma og den 27. juni åbner Transavia en rute fra Billund til Antalya.

Aalborg Lufthavn – ny rekordmåned medover 125.000 passagerer

I alt 125.322 passagerer rejste i maj månedtil og fra Aalborg Lufthavn mod 99.660 passagerer i samme måned sidste år. Det svarer til en fremgang på imponerende 25,75 procent og er den bedste måned nogensinde i lufthavnens historie.

“Vi er rigtig glade, særligt fordi vi kan se, at vores vækst skyldes, at vi har trukket nye passagerer til fra midt- og østjylland. Med andre ord erobrer vi markedsandele i Århus-området i øjeblikket,“ fortæller lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

Indenrigspassagererne udgjorde knapt 100.000, mens hele 14.400 passagerer rejste udenrigs, hvilket betyder en fremgang på hele 67 %. Også chartertrafikken er i fremgang med en stinging på 10,9 % til i alt 13.946 passagerer.

I denne uge har lufthavnen åbnet 150 nye p-pladser og i løbet af de næste 14 dage åbnes yderligere 350 p-pladser, således at lufthavnen i alt har åbnet 500 nye gratis p-pladser for at imødekomme den stærkt stigende passagertrafik fra lufthavnen.

Aarhus – flot vækst i indenrigsflyvningen

Aarhus Lufthavn kan melde om en vækst i indenrigsflyvningen på 28,4 % i forhold til samme måned året før. Det giver lufthavnen en samlet vækst pålidt mere en 10 %i maj måned. Såvel udenrigstrafikken som chartertrafikken har haft tilbagegang i maj måned.

Det er således atter indenrigsflyvningen, der driver væksten i Aarhus Lufthavn. Omend lufthavnen på udenrigsruterne stadig forventer i 2010 at ligge over sidste års niveau. Ryanair påbegynder sidst i juni måned flyvninger til Málaga samtidig med, at Star Tour tager hul på sommerprogrammet fra Aarhus Lufthavn.

På baggrund af de seneste tal forventer lufthavnsdirektør Ole Paaske samlet set en positiv udvikling i lufthavnens passagertal for den resterende del af året.

Beskeden fremgang i Sønderborg Lufthavn

I maj måned rejste 6.441 rutepassagerer gennem Sønderborg Lufthavn. Det er ca. 4 % mere end året før. De første fem måneder af 2010 har lufthavnen i alt haft 29.791 rutepassagerer, hvilket ernæsten 22 %flere end i samme periode sidste år.

Lufthavnschef Anders Sørensen efterlyser stadig flere afgange til den alsiske lufthavn. Han henviser til, at Cimber Sterling generelt har øget den udbudte sædekapacitet på hele netværket med 45 %, men blot ikke på ruten mellem Sønderborg og København.

“Ruteflyene fra Sønderborg til København og retur ernæsten fyldte til bristepunktet, og det kan på de fleste afgange efterhånden være vanskeligt at finde ledige sæder – specielt hvis man er lidt sent ude. Den vækst lufthavnen har set i passagertrafikken i mange måneder vil således klinge af hen over sommeren, såfremt der ikke bliver sat flere fly ind,“ vurderer lufthavnschef Anders Sørensen.