Boeing 767-300ER fra Delta Air Lines i Københavns Lufthavn. (Foto: CPH | PR)

Autopilot fejlede i fly med oversvømmede toiletter

Flere toiletter på en Boeing 767 fra Delta Air Lines blev oversvømmet på en flyvning over Atlanten, hvorefter autopiloten midlertidigt slog fra. Flyet landede efter planen i New York.

Passagererne på en Boeing 767-300 fra Delta Air Lines blev 7. juli 2022 vidne til en sjælden situation på et fly midt ude over Atlanterhavet.

Langdistanceflyet fra det amerikanske flyselskab var af sted på rute DL211 fra Prag til New York-JFK med 133 passagerer om bord. Flyet, der havde registrering N181DN, var omkring 240 nautiske mil (445 kilometer, red.) sydøst for Grønlands sydspids, da piloterne blev informeret om et problem med oversvømmelser i toiletterne i midten af kabinen. Kort efter opstod også oversvømmelse i det forreste venstre toilet.

En rum tid, efter oversvømmelsen blev opdaget, slog flyets autopilot fra. Piloterne forsøgte at aktivere en af de tre autopiloter, men det lykkedes ikke. Boeing-flyet begyndte at drive til højre, og korrektion til venstre var tilsyneladende ikke muligt ifølge The Aviation Herald, der har bekrevet hændelsen.

Omdirigering blev droppet
Piloterne på Delta-flyet kontaktede selskabets vedligeholdelsesafdeling for at rapportere om problemerne, mens de også gennemgik flyets checkliste. Flyet blev taget ned i lavere højde, og piloterne koordinerede i samråd med flyveledere en omdirigering til Gander International Airport i Newfoundland og Labrador i Canada.

Omkring 100 nautiske mil (185 kilometer, red.) øst for Gander lykkedes det at få autopiloten tilbage til normal funktion, og det blev dermed ikke nødvendigt at foretage en sikkerhedslanding. Det blev besluttet at sætte kursen mod Boston, men i 11.000 fod (3.353 meter, red.) stod det klart, at der alligevel var brændstof nok til at fortsætte til den planlagte destination i New York.

Flyet landede på bane 04R i JFK-lufthavnen cirka fire timer og 15 minutter, efter oversvømmelsen af toiletterne blev opdaget. Efterfølgende blev blandt andet flyets autopilotsystem inspiceret og repareret efter behov, oplyser den canadiske havarikommission, TSB.

Boeing 767-flyet fra Delta Air Lines var på vingerne igen tre dage efter flyvningen fra Prag til New York. Flyet er 30 år gammelt og har plads til i alt 226 passagerer – herunder 26 på Delta One.

 

Relaterede artikler:

Næse på Delta-fly ødelagt af hagl

Urolig passager tvang fly til at gå ned

Passager får dom for at smadre toilet på Finnair-fly