Den beskadige næse på A319-flyet fra Delta Air Lines. Foto: Bill Ritter / Twitter

Næse på Delta-fly ødelagt af hagl

En Airbus A319 fra Delta Air Lines var på vej til landing, da det fløj gennem en kraftig haglstorm. Flyets navigation satte ud, og næsens radarskjold blev voldsomt beskadiget.

Det er ikke ualmindeligt, at fly ramler gennem haglstorme, selv om piloterne typisk forsøger at styre uden om. Oftest sker der ingen alvorlige skader på flyet, men andre gange bliver de materielle ødelæggelser så voldsomme, at det vækker stor opsigt.

En sådan situation opstod mandag i USA med en Airbus 319 fra det amerikanske flyselskab Delta Air Lines. Flyet lettede klokken 16.02 lokal tid på rute DL1076 fra West Palm Beach i Florida til La Guardia-lufthavnen i New York. Efter cirka to og en halv times flyvning nærmede flyet sig landing.

Da Airbus-flyet, der havde registrering N342NB, nåede 3.000 fod (915 meter, red.) under nedstigningen, fløj det ind i en kraftig haglstorm. Piloterne oplevede kort efter problemer med navigationssystemet, hvorfor de straks søgte mod nærmeste lufthavn for en sikkerhedslanding. Det skriver The Aviation Herald.

I stedet for at lande i La Guardia fortsatte piloterne i stedet til New Yorks JFK-lufthavn, hvor det landede sikkert uden tilskadekomne på bane 22R klokken 18.48.

Hagl på størrelse med golfbolde
Problemerne med navigationssystemet synes ikke ret mærkeligt i forhold til den skade, haglstormen lavede på flyets næse. Da flyet landede, stod det klart, at radarskjoldet – også kaldt radome – var massivt beskadiget. Det var trykket ind og havde fået skader på bemalingen.

Flyets radarskjold er med til at beskytte vigtige og følsomme instrumenter, der er involveret i registreringen af vejr og navigation. Bag den kegleformede næse er Airborne Weather Radar (AWR) placeret, og den udsender et signal, der rammer et mål og reflekterer tilbage. Den kan eksempelvis registrere vanddråber i skyer og på den måde forudsige turbulens.

Radarskjoldet er oftest lavet af fiberforstærket plast og er beskyttet med en speciel maling. Det hele er designet til at modstå ekstreme temperaturer og til at beskytte mod fugle, hagl og regn. I tilfældet med Delta Air Lines-flyet var beskyttelsen således ikke nok i mødet med haglstormen, og dette ødelagde sandsynligvis nogle navigations-instrumenter.

Haglstormen, der oftest dannes i store tordenskyer, lå angiveligt over New York det meste af mandag eftermiddag, og ifølge Simple Flying registrerede flere borgere hagl på størrelse med golfbolde.

Det ødelagte A319-fly er 18 år gammelt og blev oprindeligt fløjet af Northwest Airlines. I 2008 fusionerede flyselskabet med Delta Air Lines, og her har flyet været lige siden.

Flere haglskader på store fly
Der har inden for det seneste år været flere eksempler med fly, der er blevet kraftigt beskadiget af haglvejr.

I maj 2019 fløj en Airbus A380 fra China Southern Airlines ind i en haglstorm på vej fra Guangzhou til Beijing. Flyet fik beskadiget cockpitvinduer, og også i dette tilfælde blev radarskjoldet på flyets næse ødelagt. Megajumboen landede sikkert i Beijing cirka 90 minutter efter sammenstødet med haglene.

I november samme år fløj en Bombardier Dash 8-300 fra Proflight Zambia ind i et kraftigt tordenvejr på vej til landing i Kenneth Kaunda International Airport i Lusaka. Flyet blev ramt af lyn og kraftige hagl, som medførte voldsom turbulens og fik flyet til at tabe højde.

Det 25-årige fly kom fri af tordenvejret og landede sikkert i Lusaka, uden at der var tilskadekomne ved hændelsen. Bombardier-flyet fik også i dette tilfælde alvorlige skader på radarskjoldet.

 

Relaterede artikler:

Fly voldsomt beskadiget af hagl

A380 beskadiget af kraftig haglstorm

Græshoppesværm tvang fly til at vende om