Et toilet på Business Class i Finnairs Airbus A350. Foto: Finnair

Passager får dom for at smadre toilet på Finnair-fly

En finsk mand har fået ét års betinget fængsel for at smadre et toilet på et fly fra Finnair. Han hævdede i retten, at ødelæggelserne skyldtes turbulens.

En passager lod i den grad følelserne få frit løb på en Finnair-flyvning fra Helsinki til Vietnam i 2017. På den aggressive facon.

Hændelsen opstod, da en finsk mand forsøgte at betale for et køb under flyvningen med et Finnair-gavekort, men betalingsmetoden blev afvist af en kabineansat. Ifølge besætningsmedlemmet blev manden vred og gik straks ud på et af flyets toiletter. Dernæst kom der høje lyde, mens han var der.

Da manden vendte retur til sit sæde, gik den kabineansatte ud for at tjekke toilettet. Og det var en speciel oplevelse.

”Jeg har aldrig i min karriere set så mange ødelagte dele på et toilet, og det lugtede af opkast og urin,” fortalte vedkommende som vidne under retssagen mod flypassageren ifølge det finske medie Yle.

Distriktsretten i Helsinki har tre år efter hændelsen afsagt dom til den 42-årige finske mand, der kan se frem til ét års betinget fængsel. Manden skal desuden betale en bøde på 43.000 euro (320.000 kroner, red.) til Finnair og samtidig dække flyselskabets omkostninger i sagen.

Passager forklarede skader med turbulens
Retten fandt, at tiltalte havde forsøgt at trække kabinettet væk under toilettets vask, og i dette forsøg havde han revet en kabinetdør af og ødelagt væggen bagved. Et håndklædestativ på væggen blev herudover også revet ned.

”Det ville have været nødvendigt at bruge ekstrem styrke for at fjerne håndklædestativet og kabinetdøren,” sagde en Finnair-sikkerhedsdirektør som vidne i retten.

Den finske mand indrømmede i begyndelsen, at han havde forårsaget skaderne på toilettet. Han benægtede dog i retten, at skaderne kom på forsætlig vis, men at de skyldtes turbulens, der fik ham til at miste balancen.

”Jeg vaklede på grund af turbulens, og jeg greb fat i skabet,” forklarede manden i retten og tilføjede, at han havde drukket alkohol både før og under flyvningen samt taget beroligende medicin.

Hændelse truede øvrige passagerers sikkerhed
Finnairs sikkerhedsdirektør blev spurgt ved retssagen, hvorvidt turbulens kan have resulteret i toilettets skader, og dertil lød svaret ’nej’.

Fire andre vidner har forklaret i retten, at der ikke var nogen usædvanlig turbulens på den lange flyvetur til Vietnam.

Da den mandlige passager var tilbage i sit sæde på flyet, faldt han i søvn og blev først vækket af personalet, da flyet ankom til destinationen. Flyets kaptajn havde på forhånd rapporteret hændelsen ind til de vietnamesiske myndigheder.

Retten slog ifølge Yle fast, at den finske mand havde truet de øvrige passagerers sikkerhed via hans handlinger, og at han ikke kunne undgå et strafferetligt ansvar. Den finske distriktsret fastslog i sin afgørelse, at hændelsen kunne være udviklet sig til en farlig situation, hvis toilettets skader havde påvirket flyets kabinetryk.

Rettens dom er ikke endelig, da tiltalte har mulighed for at anke afgørelsen til en højere retsinstans.

 

Relaterede artikler:

Flere urolige flypassagerer – masker og ikke alkohol

1.000 uregerlige SAS-passagerer om året

Flere ustyrlige passagerer i luften