(Foto: Jarle Vines)

BA nedlægger to Norges-ruter

British Airways lukker til oktober to ruter mellem London Heathrow og Norge.

British Airways åbnede i maj sidste år en rute mellem London Heathrow og Billund og dermed fik Vestdanmarks største lufthavn den forbindelse ind til Europas største trafikknudepunkt, som man havde sukket efter i mere end 20 år. I Vestnorge går det nu den modsatte vej. Ved skiftet fra sommerfartplan til vinterfartplan i slutningen af oktober lukker British Airways nemlig sine to ruter fra London Heathrow til Bergen og Stavanger i Vestnorge.

Det har selskabet fornylig oplyst til de kunder, som havde booket billetter på ruterne i november og december samt næste år. British Airways’ presseafdeling bekræfter torsdag eftermiddag overfor CHECK-IN.dk, at ruterne lukkes. Der er er tale om permanente lukninger, og ikke blot vinterlukninger.

British Airways flyver i dag en gang dagligt på hver af de to ruter. SAS og Norwegian flyver hver en gang dagligt fra Stavanger til henholdsvis London Heathrow og London Gatwick, mens Norwegian flyver to gange dagligt mellem Bergen og London Gatwick.

Krise i olieindustrien
I 2016 gik passagertallet i Bergen Flesland-lufthavnen 1,2 procent tilbage, mens faldet i Stavanger var på 6,8 procent. Det er de sidste to års krise i olieindustrien, der har ramt Stavanger Sola-lufthavnen lige i solar plexus. Lufthavnen har således måtte se flere selskaber lukke ruter eller reducere betjeningen af deres Stavanger-ruter.

I 2015 lukkede Air France sin rute fra Paris til Stavanger, og Lufthansa fulgte med og svingede øksen over de tre daglige afgange mellem Frankfurt og Stavanger. SAS nedlagde den interkontinentale olierute fra Stavanger til Houston, hvor det særlige langtrækkende Boeing 737-700 fly fra schweiziske PrivatAir blev flyttet til København og benyttet på ruten til Newark. I dag betjener flyet ruten mellem København og Boston.

AirBaltic besluttede at afvikle selskabets rute til Stavanger fra Riga, ligesom norske Widerøe i 2016 lukkede sin rute fra Stavanger til Newcastle.

Den helt store vinder ved at British Airways lukker de to ruter bliver KLM, der sandsynligvis vil kunne trække endnu flere rejsende ned til sit trafikknudepunkt i Amsterdam Schiphol-lufthavnen. SAS vil også blive styrket, men KLM har alt andet lige et stærkere transfertilbud i Schiphol, end SAS har i Oslo Gardermoen eller Københavns Lufthavn.

 

 

Relaterede artikler:

Flere nedskæringer i Stavanger

Flyselskaber flygter fra skandinavisk lufthavn