Trods mange trafikforstyrrelser lykkedes det Billund Lufthavn at skabe tæt på tocifret vækst i februar. Men coronavirus har dæmpet efterspørgslen på hub-ruterne.
Der er udsigt til, at mange nordeuropæiske lufthavne kommer ud af februar måned med et passagertab. Stormen Ciara forstyrrede i starten af måneden, og i slutningen af måneden har coronavirus for alvor påvirket efterspørgslen efter flyrejser.
Men den vestdanske lufthavn vil være en af de få, der kan bryste sig af passagerfremgang i februar, selvom kalenderen gennem den såkaldte skuddag har foræret en ekstra dag, hvilket alene kan skabe en vækst på 3,5 procent.
En passagefremgang på 9,4 procent, hvilket repræsenterer 20.297 flere pasagerer, blev resultatet af februar, der sluttede med 236.629 passagerer gennem lufthavnen. År til dato er det en fremgang på 8,4 procent, hvormed indtil videre 36.600 flere passagerer i år har rejst gennem terminalen, hvorfor målet om fire millioner i 2020 stadig er inden for rækkevidde.
Frem på ferieruter og tilbage på hub-ruter
Lige nu er coronavirus på alle læber, og det kan man naturligvis også mærke i Billund Lufthavn. Det er dog primært ruterne til de 11 netværkslufthavne i Europa, der lider under det, og her var der omkring fem procent færre passagerer i sidste måned i forhold til februar sidste år.
“Vi har mange rejsende, der normalt flyver ud af Billund med slutdestination i Kina samt andre steder i Asien. Det er af gode grunde sat på pause, og det er en stor årsag til, at vores trafik til netværkslufthavnene går tilbage,” siger Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn.
Til gengæld har det våde og blæsende februarvejr skabt vækst på ferieruterne, der i februar havde en fremgang på syv procent i februar. Det var især ruterne til Málaga og Gran Canaria, der trak væksten, selvom en sandstorm på De Kanariske Øer forstyrrede flytrafikken i slutningen af februar.
Stærk vækst i regionale ruter
Ligesom det var tilfældet i hele 2019 er der i Billund Lufthavn god vækst på de regionale ruter. Det er både privat- og forretningsrejsende, der benytter ruterne, hvor Dublin, Kiev, Krakow og Wien er nogle af der mere efterspurgte. Væksten i dette segment var alene på 22 procent i februar.
“Billund Lufthavn ligger blandt en masse internationale virksomheder, der har brug for forbindelser ud i verdenen. Så en stor del af væksten stammer fra forretningsrejsende. Men vi oplever også i højere grad, at der kommer flere og flere passagerer ind til Danmark – både turister og forretningsrejsende,” forklarer lufthavnsdirektøren.
Relaterede artikler:
7.000 nordiske rejsende forsinket af sandstorm