Billund og Aalborg vokser fra Aarhus

Aarhus Lufthavn havde i februar endnu en måned med tilbagegang i udenrigsrutetrafikken, mens konkurrenterne i Aalborg og Billund fortsætter væksten. “Vi kan ikke dæmme op for det,“ siger lufthavnsdirektøren.

Mens der i februar måned var fremgang og passagervækst i Jyllands to største lufthavne i Billund og Aalborg, måtte Aarhus Lufthavn endnu engang se på et passagertal, der fortsætter med at falde.

Samlet rejste 27.214 gennem den østjyske lufthavnsterminal, hvilket er 1.638 færre end i samme måned året før, hvilket svarer til en tilbagegang på 5,7 procent.

Det er stadig udenrigsrutetrafikken, der halter med 15,2 procent færre rejsende end i februar måned sidste år. De seneste to måneder har der således været tocifret tilbagegang i udenrigsrutetrafikken, selvom det netop er på dette område, at Aarhus Lufthavn ønsker at styrke sig.

Det er ruterne med Sun-Air of Scandinavia til Oslo, Stockholm og Gøteborg, der ikke har så mange passagerer som sidste år, idet de tre ruter i gennemsnit har omkring 15 procent færre passagerer, da der er produceret 28 færre flyvninger en året før. Ryanairs passagertal på ruten til London-Stansted er relativt stabilt og uændret.

I mellemtiden vokser de to konkurrerende lufthavne i Billund og Aalborg sig endnu større, og det sker givetvis på bekostning af lufthavnen i Aarhus, der konstant mister passagerer til de to andre jyske lufthavn, der i dag har flere varer på hylderne. Således havde Aalborg Lufthavn i februar måned en fremgang i udenrigsrutetrafikken på 38 procent til 22.170 passagerer, mens væksten i Billund dog var mere moderat med en fremgang på 3,9 procent til samlet 104.197 udenrigspassagerer.

“Det er vi ikke så glade for her i Aarhus Lufthavn. Der er et tidsperspektiv vi arbejder imod, og på nuværende tidspunkt er vi ikke for alvor i stand til at dæmme op for det. Men det arbejder vi hen imod. Vi arbejder så hurtigt vi kan i forhold til vores ejeres beslutning om, hvad vi skal med lufthavnen i fremtiden,“ siger administrerende direktør Peter Høgsberg fra Aarhus Lufthavn.

Optimisme omkring indenrigsudviklingen
Lufthavnsdirektøren holder fast i, at lufthavnen har en berettigelse og et marked. Derfor er det også ekstra glædeligt, at det tilsyneladende er lykkedes at vende den triste udvikling i indenrigstrafikken.

Her var der i februar måned en fremgang på 7,6 procent fra 15.356 til 16.527 passagerer. Det sker samtidig med, at SAS har besluttet i det kommende sommertrafikprogram at flyve ni gange dagligt mellem Aarhus og København primært med helt spritnye ATR72-600 fly opereret af Jet Time.

“SAS sætter mere kapacitet ind, så det går i den rigtige retning. Vi ser også, at der kommer nogle lidt mere konkurrencedygtige priser, så vi i højere grad kan konkurrere med tog og færge,“ siger Peter Høgsberg.

Med ni daglige afgange får Aarhus Lufthavn netop det, der skal til, for at lufthavnen kan vende passagerstrømmen. Hyppige afgange er nemlig det allervigtigste våben for indenrigsflyruterne i kampen mod andre transportformer.

“De mange frekvenser betyder, at produktet bliver brugbart. SAS har lavet et udmærket trafikprogram, som jeg glæder mig over. Som direktør for en lufthavn, vil man altid have mere, og der er også nogle steder i fartplanen, hvor man justere lidt den ene eller den anden vej. Men alt i alt er det et godt produkt,“ fastslår Peter Høgsberg om indenrigstidtabellen.