Det første af de 10 Embraer E190-fly blevet leveret til SA Airlink i april. Foto: Embraer.

Billund-selskab sender fly til Sydafrika

Det danske leasingselskab Nordic Aviation Capital har fået en ny kunde i Sydafrika.

Det Billund-baserede danske leasingselskab Nordic Aviation Capital har fået en ny kunde i det aller sydligste Afrika. NAC har nemlig indgået en aftale med SA Airlink om leasing af i alt 10 Embraer E190-fly. Det er første gang denne flytype kommer til et sydafrikansk flyselskab.

SA Airlink får to helt nye fly, der kommer fra den pulje af E190-bestillinger, som Nordic Aviation Capital har liggende hos den brasilianske flyproducent Embraer. De sidste otte er brugte fly, som NAC ejer, men som er blevet afleveret tilbage fra flyselskaber, der havde leaset flyene, men ikke længere havde brug for dem.

Rundt omkring i verden
SA Airlink er Sydafrikas største privatejet regionale flyselskab og har ruter til 36 destinationer i Sydafrika og nabolandene. Selskabet opererer omkring 40 fly og får nu altså yderligere 10 fly. Embraer E190’erne bliver den største flytype i SA Airlink-flåden. De første to af de otte brugte fly er allerede ankommet til selskabets trafikknudepunkt i Johannesburg og sat i drift. Fly nummer tre og fire er på vej fra de lufthavne rundt omkring i verden, hvor de har stået, indtil forskellige flyselskaber afleverede dem tilbage til Nordic Aviation Capital.

De to nye fly og de otte brugte fly forventes leveret løbende til 2019.

“Vi er meget stolte over at byde velkommen til Airlink som vores nyeste kunde. NAC har arbejdet tæt sammen med SA Airlink for at levere den rigtige løsning, der er tilpasset til at flyselskabet kan opfylde og overgå deres præstationsmål. Vi er glade for at samarbejde med Airlink-ledelsen i deres bestræbelser på at vokse og modernisere deres flåde og ser frem til at opbygge og styrke vores forhold til dem i fremtiden,” siger Martin Møller, bestyrelsesformand for Nordic Aviation Capital.

Lokaltbestemte krav
Hos Airlink ser man frem til at få udskiftet sine aldrende Avro85-fly.

”Embraer E190 vil ikke kun afløse vores Avro-flåde, da den har en længere rækkevidde og imponerende unikke operationelle præstationsevner. Det vil også øge SA Airlinks intra-afrikanske netværkskort, der giver flyforbindelse til fjernt liggende mindre destinationer. SA Airlink har arbejdet tæt sammen med NAC-teamet for at opnå et gensidigt fordelagtigt forhold centreret om Embraer E190, og vi er særligt imponerede over, hvordan NAC-teamet har behandlet Airlinks lokaltbestemte krav. Vi er begejstrede for at være den første operatør af E190 i Sydafrika – dette er en ”game changer” for SA Airlink og vores kunder, og NAC er et grundlæggende element i denne spændende udvikling,” siger Rodger Foster, direktør for SA Airlink.

380 fly
Nordic Aviation Capitals nuværende flåde på over 380 fly omfatter ATR 42, ATR 72, Bombardier Dash 8, CRJ900, CRJ1000, CS300, E170, E175, E190 og E195. Derudover har koncernen yderligere 54 fly på fast ordre. Omsætningen var i det seneste regnskabsår fra 1. juli 2015 til 30. juni 2016 på 610 mio. dollars (4,2 mia. kroner), og nettoresultatet var på 142 mio. dollars, hvilket svarer til 990 mio. kroner. Den 30. juni 2016 var værdien af selskabets fly opgjort til 3,6 mia. dollars, hvilket er lig med 25,1 mia. kroner.

Virksomheden blev oprindeligt etableret i 1990 i Skive Lufthavn i Højslev uden for Skive af vestjyden Martin Møller Nielsen. I sommeren 2015 solgte Martin Møller Nielsen lidt mere end halvdelen af aktierne i Nordic Aviation Capital – der er verdens største privatejede leasingvirksomhed for regionalfly. I forbindelse med handelen blev NAC værdisat til 3,3 mia. dollars, eller hvad der på dette tidspunkt svarede til 22,6 mia. kroner.

Køberen af lidt mere end halvdelen af aktierne var den svenske kapitalfond EQT Partners, der havde danske Kirkbi A/S med i transaktionen. Kirkbi er et investerings- og holdingselskab, der ejer 75 procent af LEGO-Gruppen.

 

 

Relaterede artikler:

NAC ind på Embraer-markedet

Delta sælger 19 Air Canada-fly til dansk selskab

Næsten hver 12. Embraer E-jetfly under dansk ejerskab

Billund-selskab overtager 30 fly

Dansk luftfartsvirksomhed solgt for milliardbeløb

“Samarbejdet med EQT er eksemplarisk”