Koncernchef Bjørn Kjos fra Norwegian (Foto: Norwegian/PR)

Bjørn Kjos stopper som koncernchef i Norwegian

Bjørn Kjos stopper efter 17 år som koncernchef i Norwegian. Finansdirektør tager over som fungerende koncernchef, mens bestyrelsesformand Niels Smedegaard får en mere aktiv rolle.

Bjørn Kjos går af efter 17 som koncernchef i Norwegian. Han vil fortsat have en central rolle i selskabet som rådgiver for bestyrelsen og bestyrelsesformanden.

Finansdirektør Geir Karlsen går ind i rollen som fungerende koncernchef. Samtidig vil bestyrelsesformanden, danske Niels Smedegaard, tage en mere aktiv rolle i Norwegians ledelse. Ændringer er gældende fra i dag, den 11. juli, oplyser Norwegian i en pressemeddelelse.

“Jeg er enormt glad for, at Bjørn fortsat vil have en central rolle i Norwegian som rådgiver for bestyrelsen og mig selv. Også fremover vil vi få glæde af Bjørns omfattende netværk og dybe kendskab og erfaring fra international luftfart, når selskabet nu har ændret strategi og går ind i en ny fase fra vækst til lønsomhed,” siger bestyrelsesformand Niels Smedegaard.

Bjørn Kjos siger, at han har stor tillid til, at bestyrelsen vil rekruttere en godt kvalificeret koncernchef til at lede Norwegian videre sammen med resten af topledelsen.

“Den næste koncernchef har en utrolig spændende opgave foran sig, og jeg er glad for at jeg nu kan give stafetten videre, mens jeg selv kan koncentrere mig om nogle udvalgte projekter, som vil være af stor betydning for Norwegian fremover. Som jeg har udtalt mange gange, er det ikke naturligt at sidde som koncernchef, når man er går ind i sine 70’ere,” siger Bjørn Kjos.

Fra 130 til 11.000 ansatte
I løbet af de 17 år, Bjørn Kjos har været koncernchef, er Norwegian vokset fra at være et lille indenrigsflyselskab med 130 ansatte og fire fly til at være et globalt lavprisselskab med over 11.000 ansatte over hele verden og en flåde på 162 fly.

Norwegian har under Kjos’ ledelse også opbygget en omfattende langdistanceoperation med over 60 interkontinentale ruter.

Efter mange år med kraftig vækst, store investeringer og globale ekspansion, skiftede Norwegian strategi fra vækst til lønsomhed i 2018. Fremover vil væksten aftage og selskabet vil høste af de investeringer, der er gjort, siger Norwegian i pressemeddelelsen.

Stabil og lønsom drift er hovedopgaven
“Den nye koncernchefs hovedopgave vil blive at sikre en stabil og lønsom drift til fordel for vores kunder, ansatte og aktionærer. Det er vigtigt for os at sikre, at Norwegian er godt positioneret til hård konkurrence og også uforudsete hændelser fremover. Vi skal have et lønsomt rutenetværk, en velfungerende drift og en organsation, der understøtter dette. Omkostningerne skal også yderligere ned,” siger Niels Smedegaard.

Niels Smedegaard tiltrådte i maj som ny bestyrelsesformand i Norwegian efter Bjørn H. Kise. Han var fra 2007 og frem til maj 2019 koncernchef i DFDS Seaways og har tidligere haft lederroller i selskaber som Gate Gourmet Group, Swissair og SAS.

Bjørn Kjos har været koncernchef i Norwegian siden oktober 2002. Han er en af grundlæggerne af Norwegian Air Shuttle og var bestyrelsesformand fra 1993 til 1996. Kjos var også bestyrelsesformand under opstarten af Boeing 737-driften fra juni til september 2002.

 

Relaterede artikler:

Analytiker: ‘Bjørn Kjos vil sælge til den rigtige pris’

Kjos: Ikke planen at have 225 fly i 2020

Anmeldelse: Hudløs ærlige Kjos