Bjørn Kjos truer de ansatte

Norwegians koncernchef sendte kort før mæglingens udløb ved midnatatid en pres-bal afsted mod selskabets kabineansatte. I en SMS truer flyselskabet med at nedlægge baser og inddrage frirejseordningen.

Kort før mæglingen udløb mellem Norwegians Kabineforening repræsenteret ved fagforbundet Parat og modparten Norwegian Air Shuttle ASA med arbejdsgiverforeningen NHO Luftfart ved sin side, modtog samtlige kabineansatte hos Norwegian i Norge og Sverige en SMS fra ledelsen,

I denne fremgik det, hvad konsekvenserne ville være af en forestående konflikt, hvis der ikke blev opnået enighed inden midnat.

Der stod kort og godt i den omtalte SMS:

  • Norske kabinebaser med undtagelse af Oslo Lufthavn afvikles
  • Basen i København outsources til Proffice
  • ID-billetter suspenderes for tre år

Det fik naturligt nok Parat-folkene til at ryge op i det røde felt, da man mente, at det var ganske uhørt at forhandle under sådanne trusler. Da forhandlingerne blev genoptaget, efter at SMS´en blev kendt, var stemningen på frysepunktet mellem de to parter.

Voldsomme reaktioner
Reaktionerne kom prompte fra kunderne på Norwegians Facebook-side. Der var mange hårde reaktioner.

“Hvis det jeg læser her i nat stemmer, så har jeg købt mine sidste flybilletter hos jer. At true jeres ansatte under mægling med at nedlægge norske baser samt inddrage små frynsegoder er så langt under værdighed, som det kan komme. Skammeligt. I har vores opmærksomhed nu, og vi, jeres kunder, forventer at I beklager og afkræfter dette,“ skriver Stig Andersen fra Honningsvåg i Norge.

Johannes Dalen Giske nær Christiania i Norge skriver således.

“Dette er så langt over grænsen, som det overhovedet kan komme. Dette er en arkaisk måde at behandle sine ansatte på, og det er direkte skammeligt. Jeg kommer ikke til at flyve med jer igen.“

Og Ottar Vigerstøl fra Arendal melder sig også i den lange række af kritikere, der vil give deres utilfredshed til kende med Norwegians metoder i forhandlingerne.

“Så er nyhedsbrevet fra jer blevet afmeldt, og mit kundeforhold er, frem til respekten for det organiserede arbejdsliv er blevet genoprettet, blevet afsluttet. At true de ansatte på denne måde burde I have holdt jer for gode til.“

Leif Erik Gullanger fra Lindås sluttede rækken af reaktioner af med denne svada mod Norwegian.

“Så er jeg færdig med at købe flyrejser hos jer. I er jo ikke et hak bedre end Ryanair, som I opfører jer. Rene trusler, som I derefter påstår ikke er trusler. I viser en så dårlig dømmekraft, at jeg har vanskelig ved at tro, at I kan drive et flyselskab på en tryg måde.“

Afviser trusler
Hos Norwegian mente man ikke, at der var tale om en trussel, at medarbejderne modtog en SMS tirsdag aften. Den pågældende SMS blev sendt ud for at informere.

“Dette blev besluttet i bestyrelsen i dag (tirsdag, red.), og vi kan jo ikke holde den slags information skjult for vore ansatte,“ siger kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik til norske TV2.

På spørgsmålet om hun kan forstå, at nogle medarbejder opfatter dette som en trussel, svarer hun.

“Du kan kalde det en trussel, men vi ikke, at det er. Vi informerer vores ansatte om konsekvenserne ved en strejke. En strejke er i sig selv en trussel mod hele selskabet, og den rammer alle,“ mener kommunikationsdirektøren.

På trods af den omtalte SMS fortsatte mæglingen på overtid efter kl. 24.00. Det kunne tyde på, at parterne trods alt var villige til at forsøge en sidste gang, om det var muligt at komme til enighed.

Ved 01.00 tiden natten til onsdag blev der stadig forhandlet, og udsigten til langvarige natlige forhandlinger var absolut til stede.