Bmi-premiere på Færøerne

Onsdag landede et fly fra britiske bmi regional for første gang i Vágar Lufthavn på Færøerne på en charterflyvning. En egentlig rute kan komme på tale.

Onsdag var en historisk dag i Vágar Lufthavn. Om aftenen landede et fly fra det britiske flyselskab bmi regional nemlig for første gang i den færøske lufthavn. Flyet, en Embraer ERJ-145, var sendt til de 18 stormomsuste øer på en charterflyvning fra Aberdeen.

Men noget tyder på, at bmi’s Embraer EMB-135 og EMB-145 fly inden længe kan blive faste gæster i lufthavnen. Således er der en uformel dialog mellem Vágar Lufthavn og bmi regional om en ny rute fra Aberdeen i Skotland til Færøerne. Bmi’s Embraer-fly har plads til mellem 37 og 49 passagerer. En passende størrelse til en nicherute som denne.

I dag er den eneste rute fra Færøerne til De Britiske Øer Atlantic Airways’ flyvninger til London to gange om ugen i sommersæsonen.

Det store gennembrud
Selvom det store gennembrud lader vente på sig, så har færingerne ikke opgivet håbet om at finde olie i undergrunden. Og der er også en del virksomheder, der rejser frem og tilbage mellem Færøerne og Storbritanniens olieby nummer ét, Aberdeen. Det er blandt de virksomheders medarbejdere, som en bmi-rute ville kunne appellere til.

Landingsbanen på Vagar Lufthavn blev for få år siden forlænget fra 1250 til 1799 meter, og det har gjort lufthavnen mere tilgængelig for flyselskaber, der ikke har fly, der er særligt velegnede til ekstremt korte landingsbaner. Men endnu mangler lufthavnen, ligesom olieeventyret, at få sit store gennembrud og tiltrække nye operatører. I dag flyver primært Atlantic Airways fra lufthavnen, der er ved at udvide sin passagerterminal.

Bmi regional åbnede i juni en rute mellem Birmingham og Billund. Udover en række indenlands ruter, flyver selskabet fra Aberdeen til Esbjerg samt fra Glasgow og Edinburgh til København.