Boeing 737 MAX ved Farnborough Airshow i 2016 (Foto: Wirestock Creators)

Boeing 737 MAX atter på jorden hos 16 flyselskaber

Fredag blev omkring 90 Boeing 737 MAX sat på jorden over hele verden. Boeing har mistanke om en produktionsfejl i en komponent i det elektriske system.

Problemerne synes uendelige for Boeing i forhold til flyproducentens MAX-fly. Fredag har Boeing anbefalet 16 flyselskaber, at sætte bestemte versioner af 737 MAX på jorden, 

Anbefalingen er foretaget, så flyselskaberne kan undersøge, at der ikke er fejl i en komponent i det elektriske system, hvilket Boeing mistænker.

“Vi arbejder tæt sammen med de FAA (de civile amerikanske luftfartsmyndigheder, red.) om dette produktionsproblem. Vi informerer også vores kunde om specifikke halenumre, og vi giver vejledning om passende korrigerende handlinger,” hedder det i en erklæring fra Boeing Commercial Airplanes.

90 fly på jorden
Det er dog ikke længe, at flyene forventes at komme til at stå på jorden, men fredag havde Southwest Airlines, American Airlines og United Airlines sammenlagt parkeret 67 fly, hvilket er omkring en tredjedel af de MAX-fly, der lige nu er i operation over hele verden. Det skriver The Seattle Times.

Ifølge Reuters drejer det sig totalt om 90 fly, der skal gennemgå en ekstraordinær inspektion, før de kan komme på vingerne igen. Problemerne er ikke relateret til MCAS-systemet, der var årsag til dødsulykkerne i Indonesien og Etiopien i slutningen af 2018 og begyndelsen af 2019. 

Fejlen  skulle angiveligt være i fly, der er blevet leveret, siden FAA i november sidste år godkendte recertificeringen af MAX-flyet.

“Udbedringen af fejlen synes at være godt forstået, og hvor lang tid det varer afhænger af tilgængeligheden af teknikere og udstyr. At skifte udstyr kan tage timer eller dage, hvilket er en minimal forstyrrelse,” skriver Sheila Kahyaoglu, analytiker hos den amerikanske investeringsbank Jefferies.

Gradvist tilbage i luften
Boeing 737 MAX blev recertificeret af de amerikanske luftfartsmyndigheder den 18. november sidste år, og den 29. december var første fly fra American Airlines på vingerne.

Brasilianske GOL var dog det første flyselskab i verden, der fik MAX’ en tilbage i kommerciel drift. Det skete den 9. december sidste år, og kort tid efter tid efter fulgte Aeromexico.

Tilladelsen i Europa og Storbritannien kom den 27. januar i år, da EASA godkendte, at MAX-flyene kunne  komme på vingerne igen. TUI fly Belgium var det første flyselskab i Europa, der 17. februar 2021 kunne tage Boeing 737 MAX i brug efter 707 dage på jorden.

I dag er Icelandair det eneste flyselskab, der benytter Boeing 737 MAX i fast rutedrift til Københavns Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Icelandair tilbyder ombooking for MAX-passagerer

Første Boeing 737 MAX i luften i Europa

Boeing 737 MAX må atter flyve i Europa