Boeing og Embraer forventer at have deres nye joint venture klar i begyndelsen af 2020. Foto: Boeing-Embraer via Twitter

Boeing-Embraer joint venture klar om få måneder

Et nyt samarbejde mellem Boeing og Embraer forventes at gå igennem i begyndelsen af 2020. Den amerikanske flyproducent overtager 80 procent af aktierne i det brasilianske selskab.

I januar sidste år kom det frem, at Boeing ville købe en aktieandel i den brasilianske flyproducent Embraer, og lige siden har parterne arbejdet sammen på at lande en aftale.

Det nye joint venture-samarbejde, hvor Boeing overtager 80 procent af aktierne i Embraer, skulle efter planen være endeligt i slutningen af i år, men den tidsplan bliver udskudt til begyndelsen af 2020. Det meddelte Boeing onsdag i en pressemeddelelse.

Boeing og Embraer arbejder fortsat tæt sammen for at få etableret deres strategiske partnerskab, hvor begge parter håber at kunne levere større værdi til kunderne og øge væksten på det globale luftfartsmarked.

I februar godkendte aktionærerne i Embraer det nye partnerskab med Boeing, og siden er der blevet arbejdet hen imod oprettelsen af et joint venture, hvor Boeing får kontrol med Embraers kommercielle fly- og servicevirksomhed. Det nye selskab får navnet Boeing Brasil – Commercial, og Embraer-produktionen vil blive fuldt integreret i Boeings produktionslinje.

Boeing og Emraber har fået en række lovgivningsmæssige godkendelser af samarbejdet, men den endelige godkendelse af transaktionen afventer fortsat myndighedernes godkendelse. U.S. Federal Trade Commission har godkendt joint venture-aftalen til at blive lukket i USA.

EU gransker Boeing-Embraer-aftale
EU-Kommissionen har imidlertid meddelt, at den vil åbne en såkaldt ”fase 2”-undersøgelse i sin gennemgang af transaktionen. Det er på denne baggrund, at Boeing og Embraer nu forventer, at det nye joint venture først endelig kommer på plads i begyndelsen af 2020. I fase 2-undersøgelsen går EU-Kommissionen dybere ned for at analysere de eventuelle konsekvenser ved det nye joint venture.

Flere finansielle analytikere betragter – ifølge Air Transport World – EU-Kommissionens træk som et modsvar til USA, der overvejer at indføre ekstra told på EU-varer for 7,5 milliarder dollar (51,1 milliarder kroner, red.).

Striden mellem USA og EU kommer også til udtryk blandt parternes luftfartsvirksomheder. Således ses Boeings partnerskab med Embraer som et modsvar til partnerskabet mellem Airbus og Bombardier. Den europæiske flyproducent sikrede sig i efteråret 2017 aktiemajoriteten i det nye selskab.

Værdien af 80 procent af aktierne i Embraer var oprindeligt sat til 3,8 milliarder dollar (25,9 milliarder kroner, red.), men værdien er nu 4,2 milliarder dollar (28,6 milliarder kroner, red.). Embraer er verdens tredjestørste producent af passagerfly efter Boeing og Airbus. Den brasilianske producent er kendt for at fremstille jetfly med mellem 70 og 130 sæder.

 

Relaterede artikler:

Boeing overtager brasilianske Embraer

Boeing og Embraer forhandler om samarbejde

Protest mod Boeings køb af Embraer