En Boeing 737 MAX 8 fra det polske charterflyselskab Enter Air. (Foto: Boeing)

Boeing får første MAX-ordre i 2020

Boeing har fået flere hundrede afbestillinger af 737 MAX i løbet af 2020, men nu er årets første ordre på flytypen løbet ind til den amerikanske producent.

Ikke siden marts 2019 har Boeing 737 MAX været på vingerne på grund af det internationale flyveforbud. Og flyet vender sandsynligvis først tilbage i kommerciel drift igen i 2021.

Siden groundingen af den ulykkesramte flytype er Boeing nærmest blevet vant til at få annulleringer af den. Producenten har alene i 2020 modtaget over 400 afbestillinger på 737 MAX, og coronakrisen har kun forværret flyselskabernes lyst til flytypen.

Men midt i alle annulleringerne er der dog også lyspunkter. Eller i hvert fald ét lyspunkt. Boeing har således landet sin første MAX-ordre i 2020, og køberen er det polske charterflyselskab Enter Air. Selskabet har lagt en bestilling på to MAX-fly med option på yderligere to. Producenten er i øvrigt begyndt at udelade MAX-betegnelsen og kalder i stedet flytypen Boeing 737-8.

”Trods den aktuelle krise er det vigtigt at tænke på fremtiden. Med henblik på dette har vi bestilt flere 737-8-fly. Efter den strenge kontrol, som 737 MAX gennemgår, er jeg overbevist om, at det vil være det bedste fly i verden i mange år fremover,” siger Grzegorz Polaniecki, generaldirektør og bestyrelsesmedlem i Enter Air.

Fremtidig flåde på 10 MAX-fly
Enter Air opererer med en flåde bestående af 22 Boeing 737-800 og to Boeing 737 MAX 8 – med ordre på yderligere fire styk. Med den seneste ordre kan selskabets fremtidige MAX-flåde således komme til at bestå af 10 MAX-fly.

”Vi er ydmyge over Enter Airs engagement til Boeing 737-familien. Deres ordre på yderligere 737-8’ere understreger deres tillid til flytypen og mændene og kvinderne i Boeing,” siger Ihssane Mounir, vicedirektør for kommerciel salg og marketing hos Boeing.

Årets første MAX-ordre er et vigtigt skridt for Boeing, der i alt har mistet bestillinger på 864 MAX-fly – herunder de fly, der er blevet konverteret til andre Boeing-flytyper.

”Det er vigtigt, fordi det er den første MAX-ordre siden december 2019, men det er også en lille ordre. Enter Air har sandsynligvis fået en betydelig rabat,” vurderer analytiker Chris DeNicolo fra amerikanske S&P Global Ratings til nyhedsbureauet Reuters.

Aftale om MAX-kompensation
Enter Air og Boeing er også kommet til enighed omkring kompensation for MAX-groundingen. Parterne afslører ikke aftalens vilkår, men kompensationen vil blive leveret i en række former og over en periode, lyder det.

De næste leveringer af MAX-fly til Enter Air udsættes desuden som følge af den lave efterspørgsel på flyrejser under coronapandemien.

Enter Air blev grundlagt i 2010 og har hovedkontor i den polske hovedstad, Warszawa. Selskabet indledte sin drift med én Boeing 737 og er efterhånden vokset til at være Polens største charterflyselskab.

 

Relaterede artikler:

Boeing har mistet 462 MAX-ordrer under coronakrisen

Uvist tidspunkt for 737 MAX-tilbagevenden i Europa

Ingen MAX-passagerflyvninger før i 2021