Boeing 787-10 Dreamliner i samlehallen i North Charleston, South Carolina (Foto: Josh Drake)

Boeing har igen sat Dreamliner på pause

Den hårdt plagede flyproducent Boeing afventer godkendelse fra luftfartsmyndighederne af procedurer ved inspektion og afhjælpning af fejl på Dreamliner-flyene.

Den amerikanske flyproducent Boeing har igen indstillet leverancerne af sine 787 Dreamlinere. Det sker blot to måneder efter, at selskabet igen var begyndt at levere flyene, skriver The Seattle Times.

De amerikanske luftfartsmyndigheder, Federal Aviation Administration (FAA), har endnu ikke godkendt ​​Boeings procedurer i forbindelse med inspektion og afhjælpning af de fejl, der sidste år blev opdaget på flyenes skrog.

I en e-mail til Seattle Times skriver talspersonen for FAA, Crystal Essiaw, at Boeing har “foreslået en revision af den eksisterende inspektionsproces for tidligere monterede fly,” og at enhver ændring af procedurerne for kvalitetskontrol “skal valideres og godkendes af FAA.” Hun skriver videre, at “Boeing har valgt at stoppe leverancen af tidligere monterede fly,” mens man afventer godkendelsen fra FAA.

Næppe noget alvorligt
Det får Seattle Times’ luftfartsreporter, Dominic Gates,  til at skrive, ”at det måske bare handler om at færdiggøre dokumentationen til Boeings inspektions- og verificeringsprocedure, snarere end at løsningen ikke er acceptabel.”

I en erklæring fra Boeing hedder det: “Vi arbejder på at give FAA yderligere oplysninger om analysen og dokumentationen i forbindelse med verifikationsarbejdet på ikke-leverede 787’er.” Boeing tilføjer, at “det ikke har nogen indflydelse på de fly, der er i drift.”

Flyene hober sig op
Cirka 100 Dreamlinere hobede sig op på jorden, da leverancerne blev stoppet fra begyndelsen af ​​oktober sidste år og frem til slutningen af ​​marts i år. Ved udgangen af april var blot et dusin af disse fly leveret til flyselskaberne. Det er uklart, hvor lang tid det tager, før leveringerne kan genstartes.

Den oprindelige standsning af 787 leverancer i oktober sidste år skyldtes opdagelsen af ​​to separate fejl ved fremstillingen af skrogene. Den ene blev opdaget i 2019.: En softwarefejl fik Boeings maskiner til at fremstille mellemstykker med forkert størrelse – de små stykker materiale, der er nøjagtigt dimensioneret til at udfylde huller ved samlingerne.

I august sidste år opdagede Boeing, at de maskiner, der fremstiller flyenes ydre skal, producerede i en kvalitet, der ikke var glat nok.

 

Relaterede artikler: 

Boeing lukker Dreamliner-produktion i Everett

Mulig produktionsfejl på 900 Dreamlinere

Syv Qatar-Dreamlinere blev sendt retur til USA