Boeing Everett Factory nær Seattle. (Foto: Jeremy Elson | CC 3.0)

Boeing lukker Dreamliner-produktion i Everett

Ifølge The Wall Street Journal vil Boeing lukke sin 787 Dreamliner-produktion i Everett og flytte det hele til South Carolina. Dermed vil der fremover kun blive produceret fem fly om måneden i Everett.

I Everett i staten Washington i det nordvestlige USA finder man verdens største produktionbygning. Den tilhører Boeing Commercial Airplanes og blev oprindeligt taget i brug i 1967 til bygning af Boeing 747 jumbojets.

Sidenhen er der rullet omkring 3.600 fly af typerne 747, 767, 777 og 787 ud fra det gigantiske produktionsanlæg, hvor 30.000 ansatte fra området omkring Puget Sound-fjorden er beskæftiget.

Nu har Boeing imidlertid taget en beslutning om, at lukke for produktionen af 787 Dreamlinere i Everett. Fremover skal alle Dreamliner-flyene samles i North Charleston i South Carolina. Det skriver The Wall Street Journal.

Lavere omkostninger i South Carolina
Tilbage i begyndelsen af 2011 besluttede Boeing at flytte en del af 787-produktionen i South Carolina, da der var ved at blive for trangt i Everett som følge af den store indgang på 787-flyet, og i 2014 blev det besluttet, at 787-10 varianten fremover kun skulle samles i North Charleston, mens 787-8 og 787-9 skulle forblive i Everett.

Herudover har sektioner til Dreamliner-flykroppene været produceret i North Charleston i en del år, og derefter har Boeing transporteret dem med to store Dreamlifter transportfly på tværs af landet for at blive samlet i Everett. Delene til 787-10 var dog for store til Dreamlifter-transporten.

South Carolina har længe haft gode kort på hånden til at kunne få hele 787-produktionen på grund af lavere omkostninger, da meget af flyets skrog allerede er samlet der. Samtidig har South Carolinas anti-fagforeningskultur tilsyneladende også været en fordel, da beslutningen skulle træffes, skriver WSJ.

Fra 15 til fem fly om måneden
I Everett vil det blive et hårdt slag for lokalsamfundet, da mange familier i hele Puget Sound-området direkte eller indirekte er afhængig af 787-produktionen.

Boeings beslutning om at trække sin 787-produktion ud af staten Washington er kortsynet og forkert,” siger det demokratiske kongresmedlem Rick Larsen.

Med Boeings beslutning, der onsdag eftermiddag ikke var officielt kommunikeret ud, vil der blot være to samlelinjer tilbage efter 2022. Der vil højest blive produceret fem 767 og 777-fly om måneden i mange år frem, hvilket er blot en tredjedel af de 15 fly, der hver måned rullede ud fra Everett for et år siden.

Boeing har gennem tiden modtaget ordrer på 1.510 Dreamlinere, hvoraf de 975 allerede er leveret og 535 stadig er en del af ordrebeholdningen.

 

Relaterede artikler:

Boeing tvunget til fire svære beslutninger

Medie: Boeing vil stoppe 747-produktion

Første Boeing 787 Dreamliner leveret