En Antonov An-124 fra den ukrainske flyproducent. Foto: Dmitry A. Mottl

Boeing vil hjælpe Antonov

Den amerikanske flyproducent Boeing indgår samarbejde med ukrainske Antonov, der er producenten bag verdens største fly.

Der er vigtig hjælp på vej til Antonov.

Boeing har valgt at komme den ukrainske flyproducent til undsætning ved – via et datterselskab – at lave en aftale om at levere reservedele til producenten.

Det statsejede Antotov har hidtil været stærkt afhængig af at importere de fleste reservedele fra russiske leverandører, men da Moskva annekterede halvøen Krim, ophørte flyproduktionen i 2014.

Bygger fælles hangar
Det er Boeings datterselskab Aviall, der fremover vil levere de nødvendige komponenter til Antonov. Den ukrainske flyproducent satser på at producere otte fly om året fra udgangen af 2019. Aftalen mellem Antonov og Boeing blev underskrevet i forbindelse med Farnborough International Airshow i forrige uge, og den blev bekræftet i fredags over for den amerikanske tv-station CNBC.

De to aftaleparter har planer om at samle ressourcerne, så flyproduktionen vil foregå på mest effektiv vis.

“Vi udvikler en fælles hangar beliggende på Ukraines territorium i byen Hostomel. Hangaren vil beskæftige sig med alle de komponenter, metal og ikke-metal, som vi ikke kan få fra vores tidligere partner, Den Russiske Føderation,” har Oleksandr Donets, præsident i Antonov, fortalt til nyhedsbureauet Reuters.

Den nye hangar, hvortil Aviall vil levere de forskellige reservedele, vil blive finansieret af Boeings datterselskab. Hangaren kan ifølge Oleksandr Donets få en værdi på snesevis af millioner dollars.

Verdens største fly
Antonov har gennem tiden bygget en række forskellige passager- og transportfly. Det seneste fly under udvikling var det tomotorede turbopropfly An-132, der anvendes til militærtransport. Det skete i samarbejde med Saudi-Arabien. Flyproducenten har gennem tiden – siden 1957 – fremstillet cirka 22.000 fly, og mange af dem benyttes stadig i det tidligere Sovjetunionen og i udviklingslande.

I 1988 blev verdens hidtil største fly færdigproduceret. Antonov stod bag giganten, der skulle bruges som led i det ambitiøse russiske rumfartsprogram. Flyet hedder An-225 Mriya og bliver drevet frem af seks turbofan-motorer. Det er verdens tungeste fly med en maksimal startvægt på 640 tons. Herudover har det verdens bredeste flyvinger.

An-225 Mriya blev kun bygget i ét eksemplar, da Rusland droppede planerne om at flyve en bemandet rumfærge på grund af landets hårdt trængte økonomi gennem 1990’erne.

 

Relaterede artikler:

Verdens største fly på vingerne igen

Sådan skifter man en flymotor ved minus 30 grader

Kinesisk COMAC-fly på besøg i Norden

Tre udlændinge blandt ofrene for russisk flystyrt

A380-fly på ottende uge strandet i Goose Bay