Boeing 737 MAX i flyadeal farver (Illustration: Boeing)

Boeing mister stor MAX-ordre

Nyt slag i ansigtet på Boeing. Saudiarabisk flyselskab annullerer ordre på 50 Boeing 737 MAX og køber Airbus A320 i stedet for.

Det saudiarabiske lavprisselskab, flyadeal, aflyser en tentativ ordre på 50 styk Boeing 737 MAX, som selskabet indgik så sent som i december sidste år. I stedet for Boeing-flyet vælger flyadeal at satse på Airbus’ direkte konkurrent til 737 MAX – A320neo – som selskabet i forvejen har leaset 11 styk af.

Det kan ikke ses som andet end et direkte slag i hovedet på Boeing, som fortsat kæmper for at få re-certificeret 737 MAX, der blev grounded som følge af det globale flyveforbud tilbage i marts i år.

”Denne ordre resulterer i, at flyadeal vil operere en ren Airbus A320-flåde i fremtiden,” skriver flyadeal i en pressemeddelelse, og dermed signalerer selskabet, at man fuldkommen har vendt Boeing ryggen.

Bekræftet af Boeing
Og det bliver også nærmest bekræftet af Boeing:

”Vi ønsker flyadeal alt det bedste, når det udbygger sit netværk. Vores team fortsætter med at fokusere på at bringe 737 MAX sikkert tilbage i drift og genoptage leveringerne af MAX-flyene,” sagde en talsmand fra Boeing, da flyadeals beslutning blev offentliggjort.

Det er den anden, store ordre på 737 MAX, som Boeing får annulleret siden det globale flyveforbud blev indført. Allerede få dage efter det seneste af to fatale flystyrt annullerede det indonesiske flyselskab Garuda en ordre på 49 fly af typen.

Værdi knap 40 milliarder
Flyadeals tentative ordre hos Boeing blev indgået i december 2018 og omfattede 30 styk 737 MAX med option på yderligere 20 fly, og den havde en værdi af 5,9 milliarder dollars – svarende til knap 40 milliarder kroner.

Flyadeal er ejet af den saudiarabiske flag carrier Saudi Arabian Airlines – eller blot Saudia – som på sidste måneds Paris Air Show indgik en større aftale med Airbus om køb af op til 100 fly i A320-familien.

Leveret fra 2021
Saudia havde inden showet en ordre på 35 fly liggende hos Airbus, men den ordre blev i Paris udvidet til i første omgang 65 fly og option på yderligere 35. Og det er nogle af de fly, som nu bliver overflyttet til datterselskabet flyadeal. Airbus-flyene bliver leveret til flyadeal fra 2021.

Flyeadel blev etableret i 2017, og selskabet flyver udelukkende indenrigsruter på otte saudiske destinationer blandt andet Jeddah, Riyadh, Dammam og Medina.

 

Relaterede links

Paris Air Show dag 2: Boeing kom tilbage på banen

Flyselskab annullerer ordre på 49 MAX-fly

Salget af Boeing 737 MAX gået i stå