Senere i denne uge skal de strejkende Boeing-ansatte stemme om et nyt aftaleudspil. Flyproducenten håber, at det vil få dem tilbage på arbejde og gang i produktionslinjerne igen.
Der er nu gået fem uger siden, at omkring 33.000 Boeing-ansatte nedlagde arbejdet, og siden har produktionen af flytyperne 737, 777 og 767 ligget stille, men nu er der tegn på, at det muligvis lysner for den pressede flyproducent.
Boeing har nemlig netop præsenteret et nyt udspil til en overenskomstaftale for fagforeningen The International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), der forhandler på vegne af de strejkende ansatte.
Udspillet er indtil videre blevet accepteret af fagforeningen i den forstand, at repræsentanterne har nikket til at præsentere det for medlemmerne, men det vil kræve at et flertal af disse stemmer for det, hvis Boeing-personalet skal genoptage arbejdet.
Har fået hjælp af minister
Det nye udspil lægger op til, at de ansattes løn stiger med 35 procent i løbet af den periode på fire år, som den nye aftale dækker, ligesom flyproducenten også vil øge de indbetalinger, der foretages på personalets 401K-pensionsopsparinger.
De stridende parter har gradvist nærmet sig hinanden mere og mere i løbet af de uger, hvor strejken har fundet sted. Fagforeningen startede med at kræve en lønstigning på 40 procent over tre år, mens Boeing lagde ud med at foreslå 25 procent. Det er så sidenhen blevet øget.
Et af de store stridspunkter i strejken har desuden været, at i hvert fald en del af de ansatte nærer et ønske om, at Boeing genindfører en tidligere pensionsopsparing, som blev fjernet for 10 år siden. Det er der dog ikke udsigt til i det aktuelle forslag.
Det forlyder, at den demokratiske politiker Julie Su, der er fungerede arbejdsminister i USA, har hjulpet parterne med at nå frem til det seneste udspil, som man håber, vil gøre en ende på strejken, der koster Boeing i omegnen af en milliard dollars (6,8 milliarder kroner) om måneden.
Spændingen udløses onsdag
IAM har ikke decideret opfordret de ansatte til at stemme for det nye udspil, men fagforeningen har dog udtalt, at forslaget indeholder adskillige væsentlige forbedringer, og at det derfor er berettiget til at blive præsenteret for medlemmerne samt er værd at overveje.
Boeings to tidligere udspil er blevet ned af fagforeningens medlemmer, fordi man mener, at flyproducenten – trods økonomiske udfordringer – er i stand til at betale mere, end der har været lagt op til.
Hvordan reaktionen på det nye aftaleforslag bliver, vil vise sig onsdag i denne uge, hvor de strejkende skal tage stilling til udspillet ved en afstemning. Det skriver CNN.
I en kortfattet kommentar slår Boeing fast, at man ser frem til, at selskabets ansatte skal stemme om det aktuelle udspil. At man ikke sige mere, vurderes at hænge sammen med, at flyproducenten formentlig ikke vil rose det i for høj grad, da der kan være en risiko for, at det muligvis kan få kritikken blandt visse ansatte til at blusse op.
Relaterede artikler:
Boeing-krisen: Vil låne 70 milliarder kroner af banker