Børsrekord med Cimber Sterling-aktien

Et historisk kurshop på 66,21 procent sendte fredag værdien af Cimber Sterling aktierne tilbage til 109,7 millioner kroner. Det er en af de største stigninger nogensinde i Fondsbørsens historie. Stigningen kom på baggrund af en spekulationshistorie i Dagbladet Børsen om en ukrainsk mangemillionærs mulige interesse for det danske flyselskab.

Der har længeikke være meget at glæde sig over hos de mere end 4.000 hårdt prøvede Cimber Sterling-aktionærer. Men fredag genvandt luftfartsaktien noget af optimismen efter en uge, hvor aktien nærmede sig et katastrofalt lavt niveau på baggrund af udviklingen i den islandske askesky samt ved reaktionenefter, at nogle få rejsebureauer havde valgt at stoppe salget af Cimber-flybilletter.

Aktien lukkede i kurs 2,41 på Københavns Fondsbørs, hvilket er det højeste niveau siden den 18. april i år. Det var udløst af en stigning på ikke mindre end 66,21 procent, hvilket er rekord for aktien, men angiveligt også en af de størstestigninger nogensindei Fondsbørsen historie. Men stigningen kom også efter flere dage med særdeles markante fald.

Spekulationshistorie

Det var en spekulationshistorie i Dagbladet Børsen, der var årsag til den eksplosive stigning i aktien. Ifølge avisen pågår der forhandlinger mellem Cimber Sterling og den ukrainske oliemilliardær Igor Kolomoysky, der gennem et cypriotisk holdingselskab angiveligt kontrollerer det svenske regionale luftfartsselskab Skyways.

Rygter der fik Cimber Sterling til at udsende en selskabsmeddelelse med følgende tekst: “Med henvisning til mediernes omtale af Cimber Sterlings forhandlinger med potentielle investorer gentager Cimber, at der pågår drøftelser med et antal potentielle investorer og at der på nuværende tidspunkt ikke erindgået aftale med nogen investor.“

Børsens artikel kom således ganske belejligt for Cimber Sterling, der via den efterfølgende meddelelse fik mulighed for at bekræfte, at der pågår reelle forhandlinger med investorer. Et signal, der styrkede kursudviklingen på aktien.

Ukrainsk milliardær med interesser i luftfart

Genstand for rygterne er en ukrainsk jøde ved navn Igor Kolomoysky. Han har med succes gennemført en konsolidering af de tre ukrainske luftfartsselskaber AeroSvit, Donbasaero og Dniproavia, ligesom han også via sin forretningskoncern Privat Group ejer en kontrollerende aktiepost i de to lufthavne Dnepropetrovsk Internationalog Ivano-Frankovsk.

På rygtebasis har Igor Kolomoysky forsøgt at skabe den omtalte “Eastern-Western“ luftfartsalliance med deltagelse af AeroSvit sammen med russiske UTair, israelske El Al og armeniske Armavia.

Sammenhængen med svenske Skyways går gennem det cypriotiske holdingselskab Manswell Enterprises Limited. Det er angiveligt den ukrainske rigmands nære partner, cypriotiske Andri Kyriacou, der varetager interesserne i Manswell fra sit domicil i London.

CHECK-IN.dk kunne allerede for en uge siden omtale Skyways-rygterne, men her afviste administrende direktør Lars-Åke Bertilsson fra Skyways at kommentere på Cimber Sterling, men bekræftede dog,at selskabet Skyways ønsker at blive et førende regionalt skandinavisk selskab gennem en kombination af akkvisitioner og organisk vækst.

Den ukrainske milliardær som hovedaktionær i et fremtidens Cimber Sterling er da absolut en mulighed. Men ifølge meddelelserne fra Cimber Sterling forhandles der med flere investorer i øjeblikket, hvorfor denrette langsigtede løsning for det danske flyselskab måske i stedet befinder sig i nærmarkederne hos selskaber der har en sammenlignelig forretningsmodel og dermed kan hente umiddelbare konsolideringsgevinster.

Cimber Sterling-aktiens rutschetur og efterfølgende bratte stigning viser blot, at selskabet i øjeblikket er usædvanligt følsomt over for spekulationer. Derfor bliver der uden tvivl flere større kursudsving inden Cimber Sterling kan offentliggøre navnet på den eller de investorer, der skal bringe selskabet ud af den nuværende finansielle krise.