Ihor Kolomojskyj, tidligere ejer af Cimber Sterling. (Foto: Sodel Vladyslav | shutterstock.com)

Tidligere Cimber Sterling-ejer fængslet

Den ukrainske oligark Ihor Kolomojskyj, der fra 2011 til 2012 var majoritetsaktionær i Cimber Sterling, er blevet fængslet og sigtet for bedrageri og hvidvask.

På en ekstraordinær generalforsamling i Cimber Sterling Group den 29. juli 2011 stemte 99,79 procent af de fremmødte aktionærer for planen om at lade selskabet Mansvell Enterprises, kontrolleret af den ukrainske oligark Ihor Kolomojskyj, ovetage aktiemajoriteten i den sønderjyske luftfartskoncern.

Planen var at skabe Nordens største regionale flyselskab ved at sammenlægge svenske Skyways og Gøteborg-baserede City Airline med Cimber Sterling. Sådan kom det ikke til at gå, da Cimber Sterling den 3. maj 2012 måtte indgive konkursbegæring ved retten i Sønderborg.

På daværende tidspunkt var Ihor Kolomojskyj også involveret i ukrainske luftfartsaktiviteter, men sidenhen er det gået nedad bakke for oligarken.

I lørdags blev Ihor Kolomojskyj, der er en af præsident Zelenskyjs tidligere støtter, varetægtsfængslet i to måneder sigtet for bedrageri og hvidvask. Det skriver DR på baggrund af informationer fra den ukrainske sikkerhedstjeneste offentliggjort på beskedtjenesten Telegram.

Mange sager mod oligarken
Ifølge anklagen skulle Іhor Kolomojskyj have hvidvasket, hvad der svarer til næsten 100 millioner kroner ved at hæve pengene i udlandet via de banker, som kontrolleres af oligarken.

Gennem de senere år har den ukrainske oligark været mistænkt for anden økonomisk kriminalitet i både Ukraine og i udlandet. Tidligere på året gennemførtes således en ransagelse af Kolomojskyjs hjem i Dnipro, da han var mistænkt for underslæb og skatteunddragelse via olieselskaber, som han kontrollerede.

Også i USA har man været ude efter Kolomojskyj, der siden 2019 har været efterforsket af FBI for økonomisk kriminalitet. Der har været rejst sager ved en distriktsdomstol i Florida, og i april 2021 fik Kolomojskyj samt sin hustru og to børn forbud mod at rejse ind i USA, da han ifølge udenrigsminister Anthony Blinken var involveret i “korrupte handlinger”.

Udover luftfart har Kolomojskyj gennem tiden været beskæftiget i bank- og finanssektoren, olieindustrien samt mediebranchen, og han støttede officielt præsident Zelenskyj under valgkampen i maj 2019. I den seneste opgørelse fra Forbes over verdens rigeste personer blev formuen opgjort til en milliard dollars, hvilket rækker til en plads som nummer 2535.

 

Relaterede artikler:

Skyways Technics-direktør køber ukrainske ejere ud

13 dramatiske Cimber Sterling-døgn

Ukrainsk oligark er Cimbers nye storaktionær