Trappetårnet i Billund Lufthavn. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Bombetrussel: Mange tusinde passagerer ramt

En bombetrussel mod Billund Lufthavn medførte lørdag, at lufthavnen var lukket for passagertrafik i mere end otte timer. Ankommende passagerer havnede i Aarhus, København og Hamborg.

Lørdag formiddag kort før kl. 10.30 blev Sydøstjyllands Politi alarmeret i forbindelse med en bombetrussel mod Billund Lufthavn.

Det medførte, at der blev foretaget en fuld evakuering af alle rejsende i lufthavnen, og passagerer der endnu ikke var ankommet til lufthavnen blev samtidig bedt om at holde sig væk.

Efterforskere, bombehunde og Forsvarets ammunitionsryddere blev sendt til lufthavnen, og her pågik et omfattende arbejde det meste af lørdagen, mens frustrationen voksede hos de passagerer, der ventede i flyene, i lufthavnens parkeringshus eller på mange af vejene omkring Billund Lufthavn.

Omstændigheder omkring bombetrussel skabte bekymring
Årsagen til, at politiet valgte at trykke på “den store knap” var, at der lørdag morgen kl. 04.00 var sprængt en hæveautomat ved Nordmarksvej tæt på Legoland, og det var derfor nødvendigt at undersøge om de to hændelser kunne have en eller anden form for sammenhæng.

Lørdag eftermiddag kl. 16.00 blev der afholdt en kort pressebriefing, og her kunne politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi uddybe, hvorfor anholdelsen af en mand i lufthavnen, der er mistænkt for at have fremsat truslen, blev taget alvorligt.

“Det var en trussel, der blev fremsat på stedet, og vi er i gang med at undersøge, hvor vedkommende har været forud, og om han har været sammen med andre,” lød det.

Derudover blev det også fremhævet, at det var de omstændigheder, som bombetruslen blev afgivet under, at der var grund til at slå storalarm.

Det viste sig sidenhen, at politiet – på baggrund af oplysninger fra den anholdte mand – havde fjernet en genstand, som man havde mistanke om kunne indeholde sprængstof. En kemisk prøve vil senere kunne fastslå, om der var sprængstof, og i givet fald hvilken type.

Den anholdte mand vil søndag formiddag blive fremstillet i grundlovsforhør, hvor anklagemyndigheden forventes at begære lukkede døre.

Mange tusinde passagerer blev ramt
At Billund Lufthavn har været lukket for ankommende flytrafik siden ved 11-tiden lørdag, har naturligvis betydet, at mange ankommende og afrejsende passagerer har fået forstyrret deres rejseplaner.

Efter kl. 11.30 fik ingen flyselskaber lov til at medtage eller afsætte passagerer i lufthavnen, og det medførte en del aflysninger, ligesom nogle fly blev omdirigeret til lufthavnene i Aarhus, København og Hamborg.

På en lørdag i april vil der typisk være et sted mellem 13.000 og 14.000 afgående og ankommende passagerer, og det er vurderingen, at et sted mellem 8.000 og 9.000 passagerer har fået forstyrret deres rejseplaner via aflysninger eller forsinkelser.

Sydøstjyllands Politi oplyste i en pressebriefing kl. 19.00, at lufthavnen nu er frigivet, så personale og passagerer kan vende tilbage til terminalen. Det må forventes, at der resten af lørdagen vil være trafikforstyrrelser.

 

Relaterede artikler:

Bombetrussel tvang fly til at vende om

Danske kampfly på vingerne ved bombetrussel

Bombetrussel mod Ryanair-fly til Billund