Bornholm: Næstbedste år nogensinde

Med 245.000 passagerer blev 2014 det næstbedste år nogensinde i Bornholms Lufthavn, hvor man ser frem til et 2015 med en ny indenrigsrute.

Bornholms Lufthavn på solskinsøens sydside fik et forrygende 2014 med over 245.000 passagerer. Det er en vækst på 16 procent i forhold til 2013 og det næsthøjeste passagerantal i lufthavnens historie – kun 6.000 passagerer mindre end i rekordåret 2010.

”Det er primært Danish Air Transports fortjeneste. De har forstået at sælge varen og tiltrække nogle kundesegmenter, som vi ikke så før. Det er især dem over 60 år og de helt unge,” siger Christina Dideriksen med henvisning til Danish Air Transports drift af lufthavnens eneste faste passagerrute til Københavns Lufthavn.

Længere gåafstande
Den 1. april lukker Københavns Lufthavn Terminal 1, hvor alle provinsruter i dag afgår fra – inklusiv Danish Air Transports rute til Bornholm. Fremover skal indenrigspassagererne benytte samme sikkerhedskontrol mellem Terminal 2 og 3, som udenrigspassagererne. Det betyder blandt andet længere gåafstande, og det kan især gå udover Bornhoms-ruten, hvor der er mange gangbesværede og ældre mennesker, der eksempelvis går til hospitalsbehandling på Sjælland.

”Jeg er spændt på om Danish Air Transport kan nå deres mål om 10-15 procent vækst i 2015 når indenrigsterminalen lukker,” siger Christina Dideriksen.

Samme antal flyvninger
Charterarrangøren Spies har gennem flere år haft charterflyvninger direkte fra Bornholm til Sydeuropa i maj og september uden for bornholmernes egen turistsæson. Men med kun 13 flyvninger er det i alt kun blevet til under 3.000 passagerer sidste år. I 2015 forventes Spies at have omkring det samme antal flyvninger.

Til gengæld får lufthavnen i 2015 sin anden indenrigsrute. Således vil Danish Air Transport hver torsdag og søndag fra den 18. juni til den 23. august flyve frem og tilbage mellem Bornholm og Billund.

Chartre fly til folkemødet
Demokratifestivalen Folkemødet, der afvikles i Allinge på Nordbornholm hvert år i juni og i 2014 tiltrak 80.000 mennesker, har også haft særdeles positiv indvirkning på passagertallet i lufthavnen.

”Vi havde 26 ankomster i de fire dage folkemødet varede og jeg forventer endnu flere i år. Desuden får vi flere henvendelser fra virksomheder og organisationer, der planlægger at chartre fly og flyve større grupper herover for en enkel dag under Folkemødet,” fortæller Christina Dideriksen.

2015 bliver også året hvor lufthavnens landingsbane skal renoveres. Det kommer til at foregå i sommermånederne efter det store rykind til Folkemødet medio juni og inden charterflyvningerne i september. Det er blandt andet for lettere at kunne håndtere de store Airbus-fly, som Spies anvender til charterflyvningerne, at banen renoveres. Den bliver ikke forlænget, men det bliver lettere for flyene at vende for enden af banen, når de er landet og skal taxi tilbage til terminalen. I dag kan de lige akkurat komme rundt, men det slider gevaldigt på banens ”skuldre”.