Rio de Janeiro–Galeão International Airport. Foto: Daniel Basil

Brasilien vil åbne op for udenlandske luftfartsinvesteringer

Udenlandske selskaber kan meget snart få 100 procent ejerskab af flyselskaber i Brasilien, efter landets præsident har underskrevet et dekret.

Selskaber fra udlandet, der ønsker at investere i brasilianske flyselskaber eller stifte helt eget selskab, vil i fremtiden få meget lettere adgang til at gøre dette i det store sydamerikanske land.

Brasiliens præsident, Michel Temer, har nemlig torsdag i sidste uge underskrevet et midlertidigt dekret, der skal give udenlandske virksomheder mulighed for at eje op til 100 procent i flyselskaber i Brasilien. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

På den måde vil udenlandske flyselskaber således også få muligheden for at kunne stifte egne flyselskaber på Brasiliens jord.

Hidtil har grænsen for udenlandsk ejerskab i brasilianske flyselskaber været på 20 procent.

Stabschef for Brasiliens præsident, Eliseu Padilha, har udtalt, at større udenlandske investeringer skal være med til at hjælpe brasilianske indenrigs-flyselskaber, der står over for finansieringsvanskeligheder. Eliseu Padilha har understreget, at dekretet ikke skal ses som en konsekvens af, at Avianca Brasil – Brasiliens fjerdestørste flyselskab – sidste mandag ansøgte om konkursbeskyttelse.

Det underskrevne dekret skal godkendes af den brasilianske kongres inden for 180 dage, før lempelsen af udenlandsk kapital i brasilianske flyselskaber kan træde i kraft.

Norwegian i stor sydamerikansk satsning
Norwegian er et af de flyselskaber, der løbende har vist større og større interesse i det sydamerikanske marked. Den 14. februar i år åbnede det skandinaviske flyselskab en rute fra London Gatwick til Buenos Aires i Argentina. Den 3. december øgede selskabet det ugentlige antal afgange fra fire til syv.

I oktober indledte Norwegian endvidere indenrigsflyvninger i Argentina efter stiftelse af det nye selskab Norwegian Air Argentina. Inden udgangen på indeværende vil Norwegian operere på seks indenrigsruter fra Buenos Aires. Ruterne er til henholdsvis Córdoba, Mendoza, Iguazú, Neuquén, Bariloche og Salta.

Den store succes i det argentinske marked har fået Norwegian til at ekspandere yderligere i Sydamerika. Flyselskabet åbner således en rute fra London Gatwick til Rio de Janeiro den 31. marts 2019. Der vil være fire ugentlige afgange med en Boeing 787 Dreamliner.

Norwegians indtog i Brasilien kan om muligt ses i sammenhæng med, at selskabet på forhånd har erfaret, at der ville blive åbnet op for større udenlandsk kapital i landets luftfart. Det synes derfor ikke utænkeligt, at Norwegian på sigt også vil etablere sig på det brasilianske indenrigsmarked.

Men det norske lavprisflyselskab stopper ikke med Argentina og Brasilien. Repræsentanter fra Norwegian har således for nylig været på besøg hos luftfartsmyndighederne i Chile, da flyselskabet angiveligt vil påbegynde ruter fra Europa og USA til Santiago de Chile. Får Norwegian en rute til Chiles hovedstad, vil det blive selskabets tredje internationale destination i Sydamerika.

 

Relaterede artikler:

Norwegian åbner rute til Brasilien

Norwegian bekræfter ruteansøgning til Brasilien

Første fly til Norwegian Air Argentina

Norwegian udvider flåden i Argentina

Norwegian forbereder sig på indtog i Chile