Der er givet endeligt grønt lys til en tredje landingsbane i London Heathrow, efter medlemmerne i det britiske parlament har stemt for den markante udvidelse.

Britisk parlament godkender Heathrow-udvidelse

Der er givet endeligt grønt lys til en tredje landingsbane i London Heathrow, efter medlemmerne i det britiske parlament har stemt for den markante udvidelse.

Fortalerne for en tredje landingsbane i den travle London Heathrow-lufthavn kan efterhånden ånde lettet op.

For et par uger siden godkendte den britiske regering planerne om en udvidelse af lufthavnen, og nu følger det britiske parlament trop.

Der har således været afstemning i UK House of Commons, og resultatet af afstemningen lod ikke nogen tvivl tilbage. Der var 415 stemmer for en ny landingsbane, mens 119 medlemmer af parlamentet stemte imod udvidelsen. Parlamentet følger dermed den britiske premierminister, Theresa May, der har ytret sin støtte til den tredje landingsbane.

Anlæggelsen af endnu en landingsbane nord for de to eksisterende baner i London Heathrow vil blive en yderst dyr fornøjelse. Ifølge Air Transport World vil det koste i omegnen af 14 milliarder pund, hvilket svarer til 118,5 milliarder kroner. Foruden anlæggelsen af selve landingsbanen, skal eksisterende terminalbygninger sandsynligvis udvides, mens motorvej M25 står foran en omlægning.

Hvis alt går efter planen, skal den tredje landingsbane i London Heathrow stå klar til brug i 2026.

Livlig debat
Debatten om endnu en landingsbane har vakt stor furore i Storbritannien. Forud for afstemningen i parlamentet sagde den britiske handelsminister, Greg Hands, at han ikke kan bakke Theresa May op om den nye bane.

Også den tidligere London-borgmester, og nuværende udenrigsminister, Boris Johnson, er modstander af en ekstra landingsbane i den travle hovedstadslufthavn. Johnson var imidlertid på rejse i Afghanistan, hvorfor han ikke kunne deltage i afstemningen. ”Hvor er Boris?” bemærkede flere medlemmer i parlamentet angiveligt. Han har tidligere udtalt, at han ville ”lægge sig foran bulldozerne” i forsøget på at hindre den tredje bane.

IAG imod tredje bane
Den britiske business-organisation CBI (Confederation of British Industry) er derimod stor fortaler for en udvidelse. ”En vigtig historisk beslutning, der vil åbne dørene til en ny æra i Storbritanniens globale handelsrelationer,” lød det fra organisationen efter afstemningen ifølge BBC.

Det forventes, at der i den kommende tid vil være protestaktioner mod beslutningen fra blandt andet miljø- og samfundsorganisationer, som vil forsøge at gå juridiske veje for at omstøde planen om en ny landingsbane.

International Airlines Group (IAG) er et af de luftfartsselskaber, der er imod udvidelsen. Luftfartsgruppen ejer blandt andet British Airways, der er største operatør i London Heathrow. Willie Walsh, koncernchef i IAG, er modstander af byggeriet, da det vil kræve alt for høje omkostninger.

 

Relaterede artikler:

Grønt lys til tredje landingsbane i Heathrow

Heathrow-planer koster minister jobbet

Flyselskaber advarer mod Heathrows priser

IAG foreslår brud på Heathrows monopol

Ny London-borgmester imod Heathrow-bane