Bruxelles-terror har påvirket efterspørgslen hos Finnair

Finnair vurderer, at terrorhandlingerne i Bruxelles har påvirket efterspørgslen på mange ruter i april måned.

Finnair fløj i april måned med 847.200 passagerer, hvilket var en fremgang på 4,4 procent i forhold til samme måned året før. Alligevel er det finske flyselskab ikke helt tilfreds med tallene. Det var nemlig ikke muligt at sælge nok billetter i forhold til den udbudte kapacitet, hvorfor belægningen faldt med 2,4 procentpoint fra 77,5 til 75,1 procent.

Det finske flyselskab angiver to årsager til faldet. Først og fremmest faldt påsken i marts måned i modsætning til sidste år, hvor hovedparten af påskedagene lå i april måned. Det kostede på fritidsrejsetrafikken i april måned. Men terrorhandlingen i Bruxelles den 22. marts har tilsyneladende også haft indflydelse på efterspørgslen i april måned.

“Terrorangrebet i Bruxelles Lufthavn i slutningen af marts havde indflydelse på efterspørgslen i april på mange ruter,” hedder det således i den seneste trafikmeddelelse fra Finnair.

Det var især ruten fra Helsinki til Bruxelles, der i april har haft en nedgang i trafikken, da Bruxelles Lufthavn var lukket de første dage i april. Men de asiatiske ruter har også mærket en nedgang i trafikken som følge af terrorhandlingerne.

“Efter hændelsen var der en mærkbar stigning i annulleringer og et fald i reservationerne på ruterne mellem Asien og Europa. Da de fleste af vores passagerer er transit-passagerer fra Asien, havde det indflydelse på ruterne fra adskillige asiatiske byer til Helsinki og på tilslutningsfly fra Helsinki til resten af Europa,” forklarer Finnairs kommunikationschef Ilkka Korhonen til CHECK-IN.dk.

Asien og Nordamerika ramt
Udover Asien-trafikken blev også det nordamerikanske marked ramt, selvom der ikke er meget volumen med blot tre ruter til henholdsvis New York, Chicago og Miami. Her faldt belægningen fra 81,8 til 74,4 procent,  hvilket svarer til minus 7,4 procentpoint, mens Asien-belægningen faldt med 3,3 procentpoint. I Europa faldt belægningen marginalt med 0,5 procentpoint til 76,1 procent.

I årets fire første måneder har Finnair transporteret lidt flere end 3,3 mio. passagerer, hvilket svarer til en vækst på 8,2 procent i forhold til samme periode året før. Fra januar til april er der samlet balance i forholdet mellem trafikøgningen og efterspørgslen i passagerkilometer, hvorfor belægningen for hele perioden er uændret.

Finnair satte i 2015 rekord, da selskabet for første gang transporterede flere end 10 mio. passagerer i et år. Der var 10,3 mio. passagerer om bord på Finnair-flyene i 2015, hvilket er noget mindre end de skandinaviske konkurrenter fra SAS og Norwegian, der transporterede henholdsvis 27,1 og 25,8 mio. passagerer.

Relaterede artikler:

Finnair lægger større afstand til SAS

Tillægsydelser sikrede Finnair-overskud

Finnair runder 10 mio. passagerer