Airbus A220-programmet består af de to versioner -100 og -300. Foto: Airbus

Canadisk delstat øger ejerskab i A220-programmet

Bombardier sælger sin resterende andel i Airbus A220-programmet til den canadiske delstat Québec og Airbus, der sammen bliver de eneste ejere i fremtiden.

Ejerskabet i Airbus Canada Limited Partnership, der er ansvarlig for Airbus A220-programmet, har fået ny struktur.

Airbus, regeringen i den canadiske delstat Québec og Bombardier har indgået en aftale, der betyder, at canadiske Bombardier sælger sine resterende aktier i selskabet til Airbus og delstaten Québec.

Det betyder, at Airbus øger sin ejerandel fra 50,01 til 75 procent i A220-programmet, mens Québec-regeringen øger fra 19 til 25 procent. Québec var i forvejen aktionær i A220-programmet med en andel på 19 procent via delstatens investeringsselskab Investissement Québec (IQ). Québecs andel kan overtages af Airbus i 2026.

Airbus overtog aktiemajoriteten i Bombardiers C-serie-program i oktober 2017, og i sommeren 2018 blev programmet omdøbt til A220. Herefter ville den europæiske flyproducent producere og sælge A220-versionerne -100 og -300, og i slutningen af januar 2020 har Airbus fået ordrer på i alt 658 A220.

“Denne aftale med Bombardier og Québec-regeringen viser vores støtte og engagement i A220 og Airbus i Canada. Desuden udvider den vores tillidsfulde partnerskab med Québec-regeringen. Dette er gode nyheder for vores kunder og medarbejdere såvel som for Québec og canadisk luftfartsindustri,” siger Guillaume Faury, koncernchef i Airbus.

Airbus-tilstedeværelse gavner Québec
Regeringen i Quebec udtrykker glæde over, at det lykkedes at få større ejerskab i Airbus A220-programmet. På den måde kan en lang række vigtige job i delstaten bevares, ligesom Airbus’ tilstedeværelse kan være med til at tiltrække andre store virksomheder, lyder det fra François Legault, der er premierminister i Québec.

Også Québecs økonomi- og innovationsminister, Pierre Fitzgibbon, ser store perspektiver i, Bombardier har overdraget sin andel i Airbus Canada til Québec-delstaten og Airbus.

”Denne aftale er fremragende nyheder for Québec og dens luftfartsindustri. A220-partnerskabet er nu veletableret og vil fortsætte med at vokse i Québec. Aftalen giver Bombardier mulighed for at forbedre sin økonomiske situation og Airbus for at øge sin tilstedeværelse og fodaftryk i Québec. Det er en win-win-situation for både de private partnere og industrien,” siger han.

Bombardier vil i alt modtage 591 millioner dollar netto (godt fire milliarder kroner, red.) via aftalen med Airbus, hvoraf 531 millioner dollar blev modtaget ved handelens afslutning. De resterende 60 millioner dollar udbetales i løbet af 2020 og 2021.

I slutningen af januar 2020 havde Airbus leveret i alt 107 A220-fly til syv forskellige kunder fordelt på fire kontinenter.

 

Relaterede artikler:

Airbus har sparket gang i salget af A220

Airbus køber sig ind i Bombardiers C-serie

A220 er navnet på Airbus’ nye flytype