Et Airbus A350-fly fra Cathay Pacific. Foto: Clément Gruin / Wikimedia Commons.

Cathay Pacific får Qatar Airways i ejerkredsen

Qatar Airways fortsætter med at købe sig ind i andre oneworld-medlemmer.

Det Abu Dhabi-baserede flyselskab Etihad Airways gjorde det for år tilbage. Og nu er Qatar Airways fra olieemiratet Qatar lidt længere oppe ad Den Persiske Golfs kyst begyndt på samme strategi. Det handler om at købe minoritetsaktieposter i andre flyselskaber over stort set hele verden – uanset hvor det måtte være.

Således har Qatar Airways netop købt 9,61 procent af det Hong Kong-baserede flyselskab Cathay Pacific Airways.

”Cathay Pacific er også oneworld-medlem og et af det stærkeste flyselskaber i verden, respekteret i hele industrien og med et massiv fremtidspotentiale,” understreger Akbar Al Baker, koncernchef for Qatar Airways.

Aktiekurs faldt fem procent
Qatar Airways har betalt omkring 4,2 mia. kroner til Kingboard Chemical Holdings for aktieposten, hvolket gør selskabet til den tredjestørste aktionær i Cathay Pacific efter Swire Pacific, der har 45 procent og Air China, der ejer omkring 30 procent.

Cathay Pacific Airways’ aktiekurs faldt knap fem procent efter mandagens annoncering af Qatar Airways’ indtog i selskabets ejerkreds. Det skyldes blandt andet en frygt for at setup’et med flere store flyselskaber i bestyrelseslokalet vil komplicere gennemførelsen af en storstilet tre-årig spareplan, som Cathay Pacific er i gang med at føre ud i livet.

Som et selskab uden indenrigstrafik er Cathay Airways blevet ramt ekstrahårdt af konkurrencen fra kinesiske selskaber og mellemøstselskaber – her i blandt Qatar Airways.

Køber sig ind i oneworld-selskaber
Qatar Airways ejer i forvejen 20 procent af International Airlines Group, der er moderselskab for British Airways, Iberia, Aer Lingus og Vueling, samt 10 procent af det store sydamerikanske selskab LATAM og 49 procent af det italienske selskab Meridiana.

Med købet af ejerandele i lige netop Cathay Pacific Airways fortsætter Qatar Airways tendensen med at købe sig ind i selskaber, der, ligesom Qatar Airways selv, er medlemmer af oneworld-alliancen. Det er nemlig både British Airways, Iberia og LATAM.

Tidligere i år lagde Qatar Airways an til at købe 10 procent af oneworlds store amerikanske medlem American Airlines. Det projekt blev dog droppet igen efter stor amerikansk modstand.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways tager endnu en bid af IAG

Qatar Airways vil købe sig ind i endnu to flyselskaber

Qatar Airways køber sig ind i italiensk flyselskab

​Qatar Airways medejer af British Airways og Iberia

Qatar Airways køber 10 procent af Oneworld-selskab