Visualisering af Terminal 5 i Chicago O'Hare International Airport, når udvidelsen er afsluttet i 2023. (Foto: Chicago Department of Aviation)

Chicago O’Hare gør sig klar til fremtiden

Med otte baner og nye terminalprojekter har Chicago O’Hare International Airport sat kursen mod en fremtid, hvor den atter kan blive største lufthavn i Nordamerika.

En af verdens største lufthavne har taget de første store skridt i retning af at kunne indhente fortidens store bedrifter og den styrke, der fra 1962 og frem til og med 1997 sikrede titlen som verdens største lufthavn målt på antallet af passagerer.

Der er tale om Chicago O’Hare International Airport i den amerikanske delstat Illinois. Lufthavnen blev i 1998 overhalet af Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport som den travleste i USA og i hele verden. Dengang var Chicago-lufthavnen overfyldt og kunne ikke håndtere yderligere kapacitetsudvidelser, hvilket primært skyldtes begrænsninger i forhold til banekapacitet.

Det er der blevet ændret på, idet banekonfigurationen er blevet udvidet fra tre baner til seks parallelbaner samt to tværbaner, hvormed flytrafikken kan afvikles meget mere effektivt end tidligere. Det skriver CNN på baggrund af informationer fra Chicago Department of Aviation.

Opgraderingen af banekapaciteten blev indledt i 2005 og afsluttedes i 2021, og den samlede regning lød på seks milliarder dollars, eller hvad der svarer til næsten 42 milliarder danske kroner. Det betyder samtidig, at forsinkelserne er blevet reduceret med omkring 65 procent i forhold til tidligere.

Omfattende terminaludbygning
Her slutter det dog ikke, for terminalerne er også i gang med at blive opgraderet. Dette arbejde er igangsat efter en henvendelse fra American Airlines og United Airlines tilbage i 2015. Begge flyselskaber har et hub i den gigantiske Chicago-lufthavn.

“De originale passagerterminaler blev bygget i midten af ​​1950’erne, de er nu mere end 60 år gamle har bare ikke de bekvemmeligheder, som passagererne ønsker, og heller ikke de effektivitetsgevinster, som flyselskaberne har brug for for at drive et godt hub,” siger Robert Hoxie, der er udviklingsdirektør ved Chicago Department of Aviation.

O’Hare-lufthavnen har hidtil haft fire terminaler; henholdsvis tre indenrigsterminaler med numrene 1,2 og 3 samt den internationale Terminal 5. Sidstnævnte terminal er ved at blive renoveret, og skal blandt udvides med 10 nye gates. Herudover vil den også blive åbnet for lavprisflyselskaber som eksempelvis Spirit Airlines samt Delta Air Lines.

Til gengæld skal Terminal 2 rives ned og erstattes af en en helt ny O’Hare Global Terminal, selvom det dog vil vare nogle år før en ibrugtagning kan finde sted. En række regulerings- og miljøvurderinger skal nemlig først afklares.

Arbejdet med udbygningen af Terminal 5 forventes afsluttet i 2023 og kommer til at koste mere end en milliard dollars (over syv milliarder kroner), mens opførelsen af den nye Global Terminal forventes at løbe op i 2,2 milliarder dollars (15,3 milliarder kroner).

Verdens fjerdestørste lufthavn i 2021
Når renoveringen og terminaludbygningen er afsluttet, vil Chicago O’Hare International Airport have en kapacitet, der giver lufthavnen mulighed for at genvinde positionen som Nordamerikas største lufthavn.

I 2019 – før coronapandemien – var O’Hare verdens sjettestørste lufthavn med årligt 84,4 millioner passagerer. Sidste år rejste 54,0 millioner passagerer gennem Chicago-lufthavnen, hvilket midlertidigt gjorde den til verdens fjerdestørste efter storlufthavnene i Atlanta, Dallas og Denver.

 

Relaterede artikler:

Kinesisk lufthavn blev verdens største i 2020

Svensk virksomhed skal renovere verdens største lufthavn

Byggeriet af verdens største lufthavn indstilles