Dubai World Central Airport (DWC) skal efter planen udbygges til 260 millioner passagerer årligt. (Foto: Dubai Airports)

Byggeriet af verdens største lufthavn indstilles

Nedgang i turismen får Dubai til at indstille udbygningen af Dubai World Central Airport, der efter planen skulle udvides til 260 millioner passagerer årligt.

Udviklingen inden for luftfart og turisme i Dubai er gennem mange år blot gået en vej – opad. Men de sidste par år har skyskraberbyen ved Den Persiske Bugt mærket en nedgang i både turismen og økonomien, og det får nu konsekvenser for Dubais planer om at bygge verdens største lufthavn.

Dubai har i dag to lufthavne – den primære Dubai International Airport (DXB), der sidste år håndterede næsten 90 millioner passagerer, og den mindre Dubai World Central Airport (DWC), som har kapacitet til at håndtere over 26 millioner passagerer, men sidste år blot havde 900.000 passagerer.

Dobbelt så stor som verdens største i dag
Ambitionerne for DWC – der også kendes under navnet Al Maktoum International Airport – er dog langt større, da lufthavnen ifølge planen skal udbygges til at kunne håndtere 260 millioner passagerer om året. Dermed vil lufthavnen blive verdens absolut største med over dobbelt så mange passagerer som verdens største lufthavne i dag.

Nu er byggeriet i lufthavnen imidlertid blevet indstillet på baggrund af nedgangen i Dubais økonomi og en stagnerende turisme, og samtidig er finansieringen til udvidelsen af lufthavnen indefrosset. Det skriver nyhedsmediet Bloomberg på baggrund af anonyme kilder med indblik i sagen.

I en udtalelse til Bloomberg siger Dubai Airports, som driver begge lufthavne i Dubai, at man er ved at gennemgå den langsigtede plan for lufthavnen, og at nøjagtige tidsplaner og detaljer endnu ikke er fastlagt.

Stilstand i turismen siden 2017
Planerne om at færdiggøre den første fase af udbygningsplanen, som ville gøre Dubai World Central i stand til at håndtere 130 millioner passagerer om året, blev allerede i oktober sidste år udsat fem år fra 2025 til 2030.

Dubais økonomi voksede sidste år i det laveste tempo siden 2010 – blandt andet på grund af geopolitiske spændinger og lave oliepriser, ligesom landets turisme har stået stille siden 2017.

I dag benytter kun omkring 10 flyselskaber Dubai World Central Airport til passagerflyvninger – heriblandt flydubai og en række russiske og østeuropæiske selskaber. Emirates beholder foreløbigt også basen i Dubai International Airport, når det gælder passagerflyvninger, mens selskabets fragtdivision Emirates SkyCargo flyver fra DWC.

 

Relaterede artikler:

Banereparation kostede passagerer i Dubai

Dubai-lufthavn udnytter blot tre procent af kapacitet

Tilbagegang i Dubai-lufthavn