Boeing 737-800 fra China Eastern Airlines. (Foto: Aero Icarus | CC 2.0)

China Eastern-flystyrt kan være forårsaget med vilje

Ifølge amerikanske embedsmænd peger efterforskningen af flystyrtet i Kina på, at en eller flere personer ombord på Boeing-flyet fra China Eastern Airlines kan have fået det til at styrte ned.

Nu er der nyt i sagen om det Boeing 737-800-fly fra China Eastern Airlines, der styrtede ned den 21. marts i år. Flyet med rutenummer MU5735 forulykkede i et bjergrigt terræn på en flyvning mellem de kinesiske millionbyer Kunming og Guangzhou.

Undervejs tabte Boeing-flyet pludseligt højde meget hurtigt. Det startede på 8.900 meter og blot få minutter senere ramte flyet jorden med så stor kraft, at det lavede et 20 meter dybt hul. Flyvelederne forsøgte at få kontakt til cockpittet undervejs, men det lykkedes ikke.

123 passagerer og ni besætningsmedlemmer omkom ved ulykken, der siden har været efterforsket i håb om, at der kan findes frem til en årsag. Flyets sorte bokse er blevet bjærget samt undersøgt, og data fra den ene peger på, at der i hvert fald ikke var noget teknisk i vejen med flyet, da det styrtede ned, lyder det nu.

Person kan have medvirket til styrt
Ifølge The Wall Street Journal tyder boksens data i stedet på, at flystyrtet blev forårsaget med vilje, da det ser ud til, at det var input fra instrumenterne i cockpittet, der var skyld i, at flyet tabte højde og styrtede ned.

De oplysninger har avisen fået af de amerikanske embedsmænd, som assisterer kineserne med efterforskningen. Amerikanerne spekulerer i, om det kan være en af de tre piloter på flyvningen, der var medvirkende til flystyrtet. Det kan dog heller ikke udelukkes, at en anden kan have brudt ind i cockpittet og bevidst forårsaget styrtet, lyder det.

”Flyet opførte sig, som det gjorde, fordi det blev bedt om at gøre sådan af en person i cockpittet,” udtaler en anonym kilde, der er bekendt med efterforskningen til The Wall Street Journal.

Det underbygges af, at flyselskabet China Eastern begyndte at gøre brug af selskabets Boeing 737-fly igen i april efter, at de havde holdt på jorden i næsten en måned. Det tyder på, at man ikke mistænker, at det var tekniske problemer med flytypen, der førte til styrtet.

Må vente på officiel udmelding
I kølvandet på de nye oplysninger er flyselskabet China Eastern kommet med en udmelding til avisen, hvori selskabet understreger, at der endnu ikke officielt er blevet fundet beviser for, hvad der skete under flyvningen.

Derudover påpeger flyselskabet atter en gang, at de ombordværende piloters helbred og familieforhold var gode og tilføjer desuden, at piloterne heller ikke havde problemer med økonomien. Det kan være relevante oplysninger, da der tidligere har været spekuleret i, hvorvidt styrtet fandt sted, fordi en af piloterne ønskede at begå selvmord.

”Enhver uofficiel spekulation kan tjene til at forstyrre efterforskningen af ulykken og påvirke den globale luftfartsbranches reelle fremskridt,” slår China Eastern fast i udmeldingen.

CAAC, som er de civile luftfartsmyndigheder i Kina, har endnu ikke tilkendegivet, hvornår myndighederne har planer om at offentliggøre de officielle konklusioner i efterforskningen af flystyrtet.

 

Relaterede artikler:

Boeing 737 fra China Eastern atter i luften

Officielt: 132 omkomne ved flystyrt i Kina

Boeing holder vejret efter kinesisk havari