Boeing 737-800 fra China Eastern Airlines. (Foto: nitinut380 | shutterstock.com)

Boeing 737 fra China Eastern atter i luften

Få dage før den foreløbige havarirapport efter China Eastern-flystyrtet offentliggøres er de første Boeing 737-800 tilbage på vingerne. Myndighederne afviser rygter om mulig årsag til katastrofen.

Den 21. marts omkom 132 mennesker ved en flyulykke, hvor en Boeing 737-800 fra China Eastern Airlines forulykkede undervejs på en flyvning fra Kunming til Guangzhou i det sydlige Kina.

China Eastern Airlines valgte efterfølgende at sætte samtlige 225 fly af denne type på jorden for samtlige koncernselskaber, indtil der var vished for, at samtlige fly var luftdygtige.

Om få dage ventes den foreløbige havarirapport at blive offentliggjort, da den i henhold til reglerne hos den internationale civile luftfartsorganisation ICAO skal foreligge seneste 30 dage efter et havari.

Mindst fem fly tilbage i drift
Ifølge Reuters er de første Boeing 737-fly fra China Eastern Airlines kommet tilbage i luften, mens andre stadig skal undersøges.

Søndag den 17. april blev en Boeing 737-800 (B-2071) fra China Eastern Airlines blandt andet sendt på vingerne som rutenummer MU5843 fra Kunming til Chengdu i det sydvestlige Kina.

China Eastern  Airlines oplyser til nyhedsbureauet, at det har gennemført systematiske tests og undersøgelser af hvert enkelt fly, og at der skal foretages testflyvninger, inden flyene bliver frigivet til kommerciel drift.

Data viser, at mindst fem Boeing 737-fly er kommet tilbage i drift.

Afviser spekulationer om årsag
Der har været mange spekulationer omkring flystyrtet, og umiddelbart før påske kom det på rygtebasis frem, at analysen af data fra flyets to sorte bokse var blevet afsluttet, og at en af piloterne angiveligt var skyldig i ulykken.

Det benægtes hårdnakket af de civile kinesiske luftfartsmyndigheder CAAC, ifølge det statskontrollerede medie China Daily

Påstanden om, at luftfartsmyndighederne samtidig havde udsendt et hastedirektiv med krav om, at piloter fra kinesiske flyselskaber skulle gennemføre psykologiske undersøgelser, blev også afvist.

“Disse rygter har i alvorlig grad vildledt offentligheden og forstyrret efterforskningen. Sammen med de statslige sikkerhedsafdelinger forsøger vi at finde ud af dem, der er ansvarlige for at sprede disse rygter, og de vil blive håndteret i overensstemmelse med loven,” lød det fra Wu Shijie, der er vicedirektør i CAAC.

Vicedirektøren tilføjer dog, at man har anmodet de kinesiske flyselskaber om at tilbyde psykologisk støtte til piloter og andre ansatte for at sikre, at de er følelsesmæssigt stabile, hedder det ifølge China Daily.

 

Relaterede artikler:

Officielt: 132 omkomne ved flystyrt i Kina

Boeing holder vejret efter kinesisk havari

Boeing 737 styrtet ned i Kina