Cimber-fly passerede 700 meter fra militærfly

Den 8. december 2011 kunne være blevet en meget sort dag i dansk luftfart. Et jetfly fra Cimber Sterling passerede i luftrummet over Nordjylland et militærfly med en afstand på kun 700 meter. Et minut senere kom to Boeing 737-800 fly fra Ryanair også faretruende tæt på hinanden.

Inden for et minut kom fly i to på hinanden følgendetilfælde meget tæt på hinanden i luftrummet over Jylland torsdag den 8. december 2011.

Et CRJ-200 jetfly fra Cimber Sterling var på vej fra Oslo til Aalborg, da et radarfly fra NATO dukkede op i horisonten. Kl. 08:55:23 kunne piloterne på Cimber-maskinen se NATO-flyet komme lige imod dem, og flyets advarselssystemer blev aktiveret. Blot 24 sekunder senere passerede de to fly hinanden højre om med en afstand på kun 740 meter og en højdeforskel på 240 meter.

Det fremgår af en rapport fra den danske havarikommission.

Det såkaldte AWACS-radarfly fra NATO-basen Geilenkirchen i Tyskland var på en træningsflyvning.

Et minut og otte sekunder senere var det to Boeing 737-800 fly fra lavprisselskabet Ryanair, der i samme område kom tættere på hinanden end de fem nautiske mil, svarende til 9 kilometer, som er den lovpligtige afstand i luften mellem fly.

De to fly var 5,5 kilometer fra hinanden med en højdeforskel på kun 65 meter. Flyene var på vej fra Rom til Oslo-Rygge lufthavnen og fra Málaga til Göteborg City Airport.

Kraftig turbulens i området betød, at adskillige fly bad flyvekontrollen om at skifte højde. Kun en enkel flyveleder var ansvarlig for kontrollen med området, og han kommunikerede med de tre passagerfly på flere forskellige frekvenser, mens NATO-flyet var i kontakt med en norsk flyveleder.