Afgangstavler i Københavns Lufthavn. (Foto: Mathilde Schmidt | CPH)

CPH stormer fremad og sætter ny passagerrekord

Med over 2,7 millioner passagerer øgede Københavns Lufthavn i maj passagertallet med 14 procent i forhold til samme måned året før. Der var tre procent flere rejsende gennem terminalerne end før coronapandemien.

Københavns Lufthavn har for alvor fået gang i passagervæksten i 2024 og møder sommeren med en god portion selvtillid i bagagen efter et forår, hvor der har været mange passagerer gennem terminalerne på Amager.

I maj, der var den sidste forårsmåned, blev der registreret 2.734.403 passagerer, og det var 14,1 procent flere end i maj sidste år. Samtidig var der over 80.000 flere rejsende end i maj 2019, og således var der i den danske hovedstadslufthavn i maj 3,1 procent flere rejsende end før COVID-19.

Søndag den 12. maj, der var afslutningen på Kristi himmelfartsferien samt dagen efter finalen i Eurovision Song Contest 2024, der blev afholdt i Malmø, var der 107.000 rejsende gennem lufthavnen. Det var samtidig den største majdag i lufthavnens 99-årige historie. 

Det skaber begejstring hos Peter Krogsgaard, der er kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

“Danskernes rejselyst har været meget stor hele foråret. Når vi er oppe på dage med over 100.000 passagerer, svarer det til, at vi kan fylde Parken i København 2,5 gange – det er altså ret mange mennesker. Faktisk er denne maj måned samlet set mindre end 16.000 passagerer fra at være den travleste maj i lufthavnens historie. Det siger virkelig noget om rejselysten både hos danskerne og internationalt.”

Forventer en rigtig travl sommer
Københavns Lufthavn har allerede taget hul på den første af tre sommermåneder, og her ventes omkring ni millioner passagerer at flyve til, fra eller via CPH, hvormed lufthavnen vil være tæt på samlet 20 millioner passagerer, når der tages hul på årets fire sidste måneder.

Ved udgangen af maj var der sammenlagt 10,95 millioner passagerer, og og det var blot 550.000 færre end i samme periode i 2019, hvor der for hele året dengang var op imod 30,3 millioner passagerer. I midten af maj vurderede administrerende direktør Christian Poulsen, at man formentlig ville lande på den positive side af 29 millioner passagerer for hele 2024.

”Der er ingen tvivl om, at vi får rigtig travlt i de kommende måneder. Vi har gjort klar, så vi kan tage godt imod de mange ferieglade rejsende, som skal igennem terminalerne for at benytte en af de 290 ruter, der er tilgængelige hen over sommeren.” lyder det fra Peter Krogsgaard.

Tre største kunder trækker væksten
Selvom der med en vækst på 20 procent er betydelig fremgang i transfertrafikken, der i høj grad er båret af de interkontinentale ruter, er det lufthavnens tre største kunder, der har haft en stor indflydelse på væksten. SAS, Norwegian og Ryanair oplevede nemlig passagerstigninger på mellem 18 og 27 procent i maj.

Når man kigger på lufthavnens 10 største destinationer, målt på antal passagerer, så er det vanen tro London, der ligger øverst efterfulgt af henholdsvis Stockholm og Oslo.

Blandt vækstdestinationerne er Amsterdam og Paris, der kommer ind som henholdsvis nummer fire og fem på top 10-listen. Her har der år til dato været flere rejsende end i samme periode i både 2023 og 2019. Det samme er tilfældet for Milano, Istanbul og Barcelona, der også hører til de mest frekventerede destinationer.

 

Relaterede artikler:

Flere transferpassager i CPH end før COVID-19

CPH flyver væk fra skandinaviske konkurrenter

Københavns Lufthavn i storform: Syv procent vækst