Ethiopian Airlines Boeing 787-8 Dreamliner. (Foto: Jeremy Dwyer-Lindgren/NYC Aviation)

CPH taber Afrika-rute til Oslo Lufthavn

Ethiopian Airlines vil fra 2017 flyve fra Oslo til Addis Ababa via Stockholm, og dermed vandt den norske storlufthavn over CPH i kapløbet om den nye rute.

Ethiopian Airlines koncernchef Tewolde GebreMariam lovede i sommer, at det afrikanske flyselskab ville åbne en rute til Oslo i 2017. Nu er det også blevet en realitet, idet det afrikanske Star Alliance-selskab fra den 27 marts i første omgang vil flyve fire dage om ugen mellem Addis Ababa og Oslo via Stockholm. Senere øges der til fem ugentlige afgange.

Den nye rute vil få afgangstid kl. 19,45 fra Oslo, og ankomsten i Addis Ababa vil være kl. 06.20 den følgende morgen efter en mellemlanding i Stockholm-Arlanda. Der flyves på mandage, onsdage, fredage og søndag fra Oslo, mens Ethiopian den modsatte vej sender flyet afsted mod Skandinavien kl. 23.50 på tirsdage, torsdage, lørdage og søndage med ankomst i Oslo næste morgen kl. 08.45. Fra den 29. maj tilføjes en afgang om lørdagen fra Skandinavien samt om fredagen fra Addis Ababa mod Stockholm og Oslo.

Ruten vil blive opereret med et Boeing 787-8 Dreamliner fly, hvor der er plads til 270 passagerer. Flyet er indrettet i en to-klasses konfiguration med 24 sæder forrest i Cloud Nine, der ifølge Ethiopian Airlines er en hybrid mellem First Class og Business Class. På Economy Class vil der være plads til 246 passagerer. Ifølge tidtabellen kommer det store Dreamliner-fly til at stå parkeret 11 timer i Oslo Lufthavn fem gange om ugen.

“Vi er utroligt glade for, at Ethiopian Airlines har valgt at flyve til Oslo. Det bliver en stor og prestigefyldt rute, der kan forbinde Norge med Afrika. Der er et kæmpe leisure-marked i Norge til Afrika, og vi forventer at der bliver mange passagerer, der vil flyve videre til Seychellerne, Kenya og Sydafrika,” siger ruteudviklingschef Majid Khan fra lufthavnsoperatøren Avinor til CHECK-IN.dk.

CPH tabte spillet
Med valget af Oslo som den anden destination i Skandinavien har Københavns Lufthavn tabt spillet om at tiltrække Ethiopian Airlines til Nordens største lufthavn. Ethiopian Airlines fløj regelmæssigt til Københavns Lufthavn indtil 2003, hvor ruten rykkede til Stockholm-Arlanda. Det afrikanske flyselskab har gennem flere år vaklet mellem Oslo-Gardermoen og Københavns Lufthavn som sin skandinaviske destination nummer to, og det er nu lykkedes for nordmændene at trække det længste strå.

“Vi har været i tæt konkurrence med Københavns Lufthavn. Ethiopian Airlines har formentlig valgt os, fordi markedet er større ud af Oslo, idet der er et stort VFR-marked (Visiting Friends and Relatives, red.) med mange somaliske immigranter. Herudover er der i dag ikke forbindelse til det afrikanske kontinent fra Norge, så markedet har været underserviceret,” vurderer Majid Khan.

Det er blandt andet nogle af årsagerne til at det afrikanske Star Alliance-medlem ikke har valgt Københavns Lufthavn, som er det primære trafikknude punkt for SAS, der er kollega i Star Alliance. Ethiopian kommer til at operere ruten i et fortsættende codeshare-samarbejde med SAS.

Det afrikanske flyselskab har siden 2003 fløjet mellem Addis Ababa og Stockholm-Arlanda med en mellemlanding undervejs i en europæisk storby. I øjeblikket flyves der fem gange om ugen, hvor der på fire af afgangene mellemlandes i Wien, mens der på lørdagsafgangen flyves via Rom. Der forventes samlet 100.000 årlige passagerer på ruten mellem Skandinavien og Etiopien med en skønsmæssig 45/55-fordeling til henholdsvis Oslo og Stockholm.

Med den nye ruteføring vil der fremover blive nonstop-flyvninger fra Stockholm til Addis Ababa. Dermed kan flyveturen gennemføres på syv timer og 30 minutter, hvilket er to timer hurtigere end i dag.

Moderne fly
Ethiopian Airlines, der er af det største flyselskaber i Afrika med en flåde på 82 fly og en gennemsnitsalder på 5,7 år. Selskabet opererer de mest moderne fly ved både at have 16 Boeing 787-8 Dreamlinere i flåden samt to nye Airbus A350-900. I ordrebogen er der blandt andet syv Dreamlinere og 12 Airbus A350-900 samt 30 eksemplarer af Boeing 737 MAX8.

Flyselskabet er 100 procent ejet af Etiopiens regering og har base i Bole International Airport i Addis Ababa. Siden 2011 har Ethiopian Airlines været medlem af Star Alliance.

 

Relaterede artikler:

SAS i tættere samarbejde med afrikansk kollega

Nedrustning på skandinavisk Afrika-rute

Afrikanere: Vi kommer til Oslo i 2017

Afrikanere ser på Dreamliner-rute til CPH

Star Alliance-medlem fravælger Danmark

Dreamlineren i rute til Stockholm