Tre danske piloter i Boeing 747 fra Billund Lufthavn. (Privatfoto)

Dansk besætning i Boeing 747 fra Billund

En Boeing 747-400F fra kenyanske Astral Aviation har gennemført en flyvning fra Billund til Santo Domingo, hvor samtlige tre piloter var danske. Flyvningen er en del af en større airlift-operation.

Det er efterhånden sjældent, at se de store Boeing 747-fly i danske lufthavne, og det er endnu mere usædvanligt at opleve et dansk flight deck crew på en Boeing 747 fra en dansk lufthavn.

Ikke desto mindre var det tilfældet med en Boeing 747-400F, der torsdag eftermiddag forlod Billund Lufthavn med kurs mod Santo Domingo i Den Dominikanske Republik. Flyet, med registreringen TF-AMM, tilhører islandske Air Atlantic Icelandic, der opererer på vegne af kenyanske Astral Aviation.

I cockpittet på den 27 år gamle jumbojet sad tre danskere. I kaptajnsædet var Christian N. Petersen, styrmanden var Simon Andersen, og herudover var der Bjarne Lastein som relief captain.

Boeing 747-flyet fra Astral Aviation ved afgang fra Billund Lufthavn. (Foto: Flemming Dahlhof Jensen)

“Det er sjældent, hvis ikke siden SAS fløj med Boeing 747, at en jumbojet starter ud af Danmark med ren dansk besætning,” konstaterer Bjarne Lastein, der er kaptajn hos Air Atlanta Icelandic og i øvrigt borgmesterkandidat for Det Radikale Venstre i Vejen ved det kommende kommunalvalg.

Kursændring som følge af raketaffyring
Flyveturen til Santo Domingo varede ni timer og 30 minutter, og inden starten fra Billund blev der tanket energi med medbragte fastelavnsboller fra Det Blå Tog i Holsted. Energien blev der brug for, idet flyveturen ikke blev så rutinepræget som forventet.

En lidt usædvanlig besked på CPDLC. (Privatfoto)

Da flyet befandt sig midt ude over Atlanterhavet omkring fem timer inde i flyvningen, dukkede der en melding op på flyets CPDLC (Controller Pilot Data Link Communications, red.), der er kommunikation mellem flyveledere og piloter via et datalink.

“Route has been changed due to rocket launch. Cleared route clearance.”

“Det sker ikke hver dag på CPDLC,” forsikrer Bjarne Lastein.

Del af større operation
Det aktuelle Boeing 747-fly blev oprindeligt leveret til Malaysia Airlines som passagerfly i 1993. I 2007 blev det ombygget til fragtfly, og det har det været lige siden.

Flyvningen til Santo Domingo er en af flere operationer, der gennemføres på vegne af speditøren Blue Water Shipping. 

Boeing 747-flyet er ikke det eneste fly, der deltager i den store airlift til Santo Domingo. TUI fly Belgium har den 8. og den 14. februar fløjet med en Boeing 787-8 Dreamliner i passagerversion til lufthavnen i Den Dominikanske Republik, og den 15. og den 18. februar skulle der efter planen igen være Boeing 747 jumbojets i Billund Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Boeing 747-kaptajn vil være borgmester i Vejen

Islandsk flyselskab vil udfase Boeing 747

Danmark går glip af Ed Force One