Foto: Phee / Wikimedia Commons

Dansk forsker vil kurere hovedpine på flyrejsen

Rejsende til og fra Aalborg skal hjælpe dansk forsker med at finde en kur mod hovedpine i luften.

En gruppe flyrejsende til og fra Aalborg Lufthavn vil i løbet af foråret deltage i et forsøg, der i sidste ende gerne skulle komme alle flyrejsende samt piloter og kabinebesætningsmedlemmer til gode.

De skal nemlig være med til at gøre forskere på Aalborg Universitet klogere på hvordan flyrelateret hovedpine kan kureres.

For én ud af tolv er en flyrejse nemlig lig med kraftig hovedpine. Sebastian Bao Dinh Bui har sammen med medstuderende Torben Petersen undersøgt årsagen til at så mange får hovedpine i luften.

”De store ændringer i kabinetrykket ved take-off og landing kan give vævsskader og inflammation i bihulen. Det udløser stoffet PGE2, som kan få blodkarrene i hjernen til at udvide sig og dermed give smerter i hovedet,” siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Torben Petersen og Sebastian Bao Dinh Bui står bag undersøgelsen som en del af deres studier i Medicin med Industriel Specialisering (MedIS) på Aalborg Universitet sammen med vejleder og lektor Parisa Gazerani. Gruppens resultater er netop blevet udgivet i The Journal of Headache and Pain.

Meget stressede
De to kandidatstuderende havde placeret en række forsøgspersoner i et trykkammer, der simulerer trykforandringer under en flyrejse. Undervejs på ’rejsen’ tog de løbende spytprøver for at måle indholdet af PGE2 og stresshormonet kortisol. Begge stoffer bonede ud hos personer, der lider af flyhovedpine.

”Det forhøjede kortisolniveau viser, at disse personer er meget stressede, når de skal flyve. Det er før set, at nogle flypassagerer udvikler angst og stress når de skal rejse, hvilket også kan udløse hovedpinen. Det er en ond cirkel man kommer ind i,” siger kandidatstuderende Sebastian Bao Dinh Bui.

Forskergruppen på Aalborg Universitet har identificeret PGE2 og kortisol som årsager til flyrelateret hovedpine, men dermed er sagen ikke lukket. Selv om studiet undersøger flypassagerer, er det stadig kun et pilotprojekt, og det betyder, at resultaterne ikke er hugget i granit.

”Der er helt klart noget at arbejde videre med. Vores studie er det første af sin art i verden indenfor flyrelateret hovedpine, og derfor har vi brug for flere og større studier, som kan gentage eksperimentet og undersøge, om vi har ret i vores konklusioner. Vi præsenterer her det første bud på, hvad årsagen til flyrelateret hovedpine kan være, og dermed tager vi også det første skridt mod at kunne udvikle en behandling”, siger Sebastian Bao Dinh Bui.

Flyrejsende som forsøgsdyr
Selv om der stadig er brug for mere data, så fortsætter Sebastian Bao Dinh Bui selv videre til sidste del af sin forskningsmæssige tretrinsraket. Efter først at have kortlagt omfanget af flyrelateret hovedpine og derefter undersøgt årsagen til problemet, har han flere ledetråde at arbejde videre med. Derfor begynder han nu på sit kandidatspeciale på AAU, hvor han vil undersøge potentielle behandlinger for flyrelateret hovedpine. Det er til dette formål, at Sebastian Bao Dinh Bui vil anvende flyrejsende til og fra Aalborg Lufthavn som ”forsøgsdyr”.

”Man har tidligere haft succes med at bruge migrænemedicinen triptaner mod flyrelateret hovedpine, da det forhindrer hjernens blodkar i at udvide sig. I mit speciale vil jeg måle på de biologiske effekter af triptaner ved hjælp af spytprøver fra flypassagererne, mens de er ude at rejse,” siger Sebastian Bao Dinh Bui.

 

 

Relaterede artikler:

Problemer med dampe i Lufthansa-fly

Norwegian har kuren mod jetlag