Foto: Bombardier

Dansk selskab køber nye Bombardier-fly

Det Billund-baserede flyleasingselskab Nordic Aviation Capital har underskrevet en aftale med Bombardier om køb af to nye Q400-fly.

Nordic Aviation Capital (NAC) konsoliderer sin position som førende flådeejer og udlejer af Q400-fly fra Bombardier.

Det står klart, efter Bombardier Commercial Aircraft og NAC i september indgik en aftale, der inkluderer to nye Q400-turbopropfly. NAC’s flåde af denne type vil herefter bestå af 87 fly, og det er den største i verden hos en enkelt ejer.

NAC skal leje de to nye Q400 ud til lavprisflyselskabet med det herlige eksotiske navn Jambojet, der har hjemme i Nairobi i Kenya og som kun opererer på indenrigsruter. Det afrikanske flyselskab vil dermed have tre fly af denne type leaset fra to forskellige selskaber.

Ud fra listeprisen på Q400 vil den samlede ordre for de to fly være på cirka 64 millioner dollars – svarende til 400 millioner kroner.

”Vi er glade for at have lagt en ordre hos Bombardier for at øge vores flåde af Q400-fly. Vi byder Jambojet varmt velkommen som ny kunde, og vi får mulighed for at øge vores globale fodspor på det afrikanske kontinent. Vi er glade for at have samarbejdet med ledelsen i Jambojet i deres bestræbelser på at vokse og modernisere flåden,” siger Martin Møller, der er bestyrelsesformand i – og stifter af – Nordic Aviation Capital.

”Q400 er et højkvalitets-fly med dokumenteret operationel kapacitet og ydeevne, og vi er ovebeviste om, at det vil gøre det muligt for dem at opfylde og overgå deres mål. Vi ser frem til at styrke vores forhold til Jambojet i de kommende år.”

Q400 god til udfordrende miljøer
Bombardiers Q400-fly indfrier forventningerne hos mange flyselskaber, og den canadiske flyproducent forstår godt interessen for turbopropflyet.

”Q400-flyet giver den perfekte balance mellem passagerkomfort og driftsøkonomi med et reduceret miljømæssigt fodaftryk. Efterspørgslen for turbopropfly over hele verden er enorm, og Q-serien er ideel til at imødekomme de behov, som regionale flyselskaber har, da flyene har en unik evne til at betjene forskellige og udfordrende miljøer,” siger Fred Cromer, der er topchef i Bombardier Commercial Aircraft.

”NAC’s fortsatte erhvervelse af Q400 er et stærkt tegn på værdien, ydeevnen og pålideligheden, som flyet tilbyder. Vi er begejstret for, at leasingselskaber fortsat anerkender Q400-flyet som et højkvalitetsaktiv, som det fremgår af denne ordre.”

Jambojet er svært tilfredse med at udvide sin flåde af Q400-fly, lyder det fra Willem Hondius, der er administrerende direktør i flyselskabet. Han udtaler, at deres hidtidige ene fly af denne model har præsteret godt i den afrikanske varme og særprægede landskab, og at passagererne nyder at flyve med propelflyet.

NAC-flåde på over 400 fly
Bombardier har et Q400-reservedelsdepot i Johannesburg i Sydafrika, mens der er autoriserede servicefaciliteter i Sydafrika og Etiopien. Sidstnævnte land driver desuden Afrikas eneste flysimulator til Q400.

NAC har base i Billund, og leasingflyselskabet har over 70 flyselskaber som kunder i 49 forskellige lande verden over. NAC ejer og administrerer en flåde på mere end 400 fly, og store flyselskaber som British Airways, Air Canada, Lufthansa og Aeroméxico er blandt leasingselskabets kunder.

I øjeblikket ejer NAC fly af typerne ATR 42, ATR 72, Bombardier Dash 8, CRJ900, CRJ1000, CS300, E170, E175, E190 og E195. Virksomheden har desuden 50 fly i fast ordre. Størrelsen på den danske virksomhed understreges af, at man er den største ejer og udlejer af Bombardier-fly i verden.

En oversigt på NAC’s hjemmeside viser, at selskabet i de seneste måneder primært har leaset ATR 72-500 og -600 ud til flyselskaber i især Sydamerika, Europa og Asien.

 

Relaterede artikler:

Billund-selskab køber 10 ATR72-fly

Billund-selskab sender fly til Sydafrika

Delta sælger 19 Air Canada-fly til dansk selskab

Flybe køber 10 fly af Billund-selskab

Næsten hver 12. Embraer E-jetfly under dansk ejerskab