SAS-piloter i cockpittet. (Arkivfoto)

Danske SAS-piloter spiller med musklerne

Selvom om medlemmerne af Dansk Pilot Forening gerne vil hjælpe med at nå en aftale, ønsker man ikke umiddelbart at sige ja til en aftale, som man ikke kender konsekvensen af.

Dramaet i SAS fortsætter, efterhånden som de forskellige medarbejdergrupper i de respektive tre skandinaviske lande får meldt deres holdning ud til SAS-spareplanen.

Tirsdag blev en række kabineansatte væk fra de to informations- og dialogmøder med koncernledelsen, som var blevet arrangeret i København. Det var de kabineansattes fagforening CAU, der mente, at SAS havde brudt med aftaleretten ved selv at henvende sig til medarbejderne med såkaldte “skræmmekampagner“, og derfor opfordrede CAU medlemernne til at blive væk fra møderne.

Senere tirsdag meldte de danske piloter sig også blandt skeptikerne, således at Danmark i første omgang står som en tydelig “svingstat“ blandt de tre skandinaviske lande i forhold til den fortsatte kampagnetur, som koncernledelsen skal ud på for at sikre underskrevne overenskomster inden søndag.

Vil gerne forhandle – ikke dikteres
Formand Lars Bjørking fra Dansk Pilot Forening var udset til at spille med musklerne på vegne af de danske piloter.

“I den sidste tid har vi vist villighed til at forhandle. Vi opererer allerede i dag tæt på markedsvilkår for fastansatte piloter – og med vores seneste oplæg har vi tilbudt dem markedsvilkår. Det har de sagt nej til og i stedet givet os et ultimatum, som ligger langt under markedsvilkår. Det er desværre svært for os at sige ja til et ultimatum, som vi ikke kender virkningen af. Vi er simpelthen usikre på, hvilke konsekvenser det kommer til at få for vores medlemmer,“ siger Lars Bjørking.

Lars Bjørking henviser til, atoplægget til SAS har berørt både løn, arbejdstid og pension. Ifølge pilotformanden har man allerede tilbudt at gå ned i løn på det niveau, som SAS præsenterede i mandags.

“Så vi vil rigtig gerne forhandle, for vi vil gerne hjælpe. Og ikke blot blive dikteret,hvordan vi skal hjælpe,“ siger pilotformanden.

Eller omskrevet efter et velkendt Churchill-citat:

I am always ready to learn although I do not always like being taught.“