Boeing 747-400 fra Atlas Air under start fra Billund Lufthavn. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

Luftens dronning på besøg i Billund Lufthavn

En Boeing 747-400 i passagerversion fra amerikanske Atlas Air var onsdag på besøg i Billund Lufthavn. Flyet fortsatte et par timere senere til Baltikum, og der har angiveligt været tale om transport af soldater og materiel.

Der var onsdag travlhed i det jyske flyspotter miljø, da det rygtedes at en Boeing 747-400 jumbojet var på vej til den internationale vestdanske lufthavn.

Efterhånden er det et fåtal af flyselskaber, der har det ikoniske kæmpefly i flåden, og det amerikanske fragt- og charterflyselskab Atlas Air er et af dem. Selskabet råder over i alt 40 747-400 samt ni nyere 747-8.

Onsdag kl. 11.59 landede en Boeing 747-400 fra Atlas Air i Billund Lufthavn efter en flyvning på ni timer fra Killeen-Fort Hood Regional Airport under rutenummer 5Y586. Afgangslufthavnen ligger i den amerikanske delstat Texas og deler infrastruktur med den militære Robert Grey Army Airfield.

Fort Hood er en stor militærbase for U.S. Army, hvor første divisionskavaleri er hjemmehørende.

Oprindeligt til United Airlines
Der kommer af og til fragtfly af typen Boeing 747-400 til danske lufthavne, men der er yderst sjældent, at der kommer passagerversioner forbi, og det var tilfældet med det omtalte fly, der har registreringen N480MC. Flyet blev oprindeligt leveret til United Airlines i marts 1999, men det blev sidenhen pensioneret fra det amerikanske Star Alliance-selskabs flåde i 2017.

Boeing 747-400 fra Atlas Air i BIllund Lufthavn. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

I 2019 blev flyet overtaget af Atlas Air, og her fremstår det i dag i den oprindelige treklasses konfiguration med 372 sæder.

Jumbojetten vakte stor opmærksomhed i Billund Lufthavn, og kl. 14.37 var den allerede på vingerne igen med kurs mod Riga Airport i Letland.

Ukendt opgave
Det har ikke været muligt at få bekræftet, hvilket ærinde flyet havde i den danske lufthavn, men det er velkendt, at Atlas Air har en kontrakt med den amerikanske forsvar om blandt andet troppetransporter. 

Forsvarets pressetjeneste i Danmark har ikke været i stand til at bekræfte, hvorvidt der har været danske soldater ombord på flyet til Riga. Det vil man ifølge tjenesten første kunne få be- eller afkræftet i næste uge.

 

Relaterede artikler:

Hele verden tog afsked med den sidste Boeing 747

Dansk Boeing 747-kaptajn: ”Er dybt imponeret over mennesker”

Dansk besætning i Boeing 747 fra Billund