Kropsscanner i Amsterdam Schiphol Airport (Foto: Schiphol Airport)

Dette kan man se med kropsscanneren

Mange er utrygge ved kropsscannerne i lufthavnenes sikkerhedskontrol. Amsterdam-Schiphol løfter nu sløret for, hvad kontrollørerne kan se på skærmen.

Mange mennesker har efterhånden oplevet at stille sig ind i en stor kropsscanner lavet af glas med armene hævet over hovedet, spredte ben og set direkte ind i et kamera.

De få sekunder, man står i kropsscanneren, kan for nogle føles grænseoverskridende og ubehageligt, men det er en uundgåelig del af et sikkerhedstjek.

Hvis man har undret sig over, hvad der egentlig dukker op på skærmen hos sikkerhedsfolkene, giver Amsterdam Schiphol Airport i Holland nu et indblik i kropsscanner-tjekket.

Skærmbillede fra kropsscanner i Amsterdam Schiphol Airport (Foto Schiphol Group)

På computerskærmen, hvortil kropsscanneren sender informationer, kan sikkerhedsfolkene se en grå silhuet af passagererne forfra og bagfra. Hvis der er steder, som må tjekkes manuelt, bliver det indikeret med et gult område på den grå silhuet.

Ufarlige millimeterbølger
Kropsscanneren anvender millimeterbølger, som går gennem tøjet, men bølgerne bliver reflekteret på hud og på materialer som metal, plastik og træ. Hvis man for eksempel har glemt at smide sit bælte, vil scanneren højst sandsynligt registrere det og sende signal til computeren, der registrerer det med en gul markering.

Der bliver ikke taget billeder af de rejsende, og man skal heller ikke være bekymret for, at kropsscanneren kan registrere nøgenhed eller se gennem kroppen.

I et studie fra TNO (the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research, red.) fremgår det desuden, at kropsscannerens millimeterbølger ikke er skadelige for helbredet. Heller ikke hvis man er gravid eller har en pacemaker indopereret i kroppen.

Hvis man stadig er mistænksom over for den store kropsscanner, er der altid mulighed for at bede om en manuel kropsvisitering.

 

Relaterede artikler:

Fik tre knive gennem sikkerhedskontrollen i CPH

CPH: Behold bæltet på

Slipper ikke for kropsvisitation

CPH: Her er alternativet til kropsvisitation

Københavns Lufthavn stopper kropsvisitering