En Boeing 777-300ER fra Etihad Airways i Aalborg Lufthavn. (Foto: Aalborg Lufthavn)

Dobbelt fragtdebut i Aalborg Lufthavn

Aalborg Lufthavn får i disse dage besøg af to flytyper, der ikke tidligere har gæstet lufthavnen. I begge tilfælde er det store passagerfly, der har lasten fuld af værnemidler.

Onsdag morgen kl. 08.14 landede en Boeing 777-300ER fra Etihad Airways i Aalborg Lufthavn. Flyet, der ofte omtales som Triple Seven, er 73,9 meter langt, har et vingefang på 64,8 meter og en maksimal takeoff vægt på ca. 263 ton, men har en rekord på 351 ton. Det er et de største fly, der nogensinde har besøgt den nordjyske lufthavn.

Ombord på flyet var 60 tons cargo, der skulle sættes på 195 europapaller, inden de blev transporteret til den danske virksomhed Stadsing A/S i Nørresundby. Værnemidlerne, som i dette tilfælde var gummihandsker, skal stå på lager dels i Nørresundby dels i en lagerhal, virksomheden har på Aalborg Havn.

Opgaven med at tømme flyet var lagt i hænderne på 16 af lufthavnens egne medarbejdere. En opgave der var anslået til at tage mellem fire og seks timer. I aften kl. 22.30 sætter flyet igen kursen mod Abu Dhabi. Denne gang med 50 tons cargo i lasten, som skal den modsatte vej.

International lufthavn i baghaven
”Vi har en international lufthavn lige i vores nordjyske baghave, hvorfor Aalborg Lufthavn er det naturlige valg til cargotransport – både set i forhold til effektivitet og bæredygtighed, hvor den samlede transporttid med lastbil fra flyet er minimal. Det er noget, vi vægter højt hos os,” siger direktør Karsten Stadsing i en pressemeddelelse.

Flyet fra Etihad Airways (registrering A6-ETG) kom fra Kuala Lumpur med et stop i Abu Dhabi. A6-ETG er et passagerfly, der sædvanligvis har plads til cargo i bugen. I Aalborg var alle flyets sæder undtagen dem på business class fjernet.

Flyet kan konfigureres med 28 business class-sæder og 384 standardsæder. Flyet fløj første gang i april 2011 og blev leveret til selskabet i slutningen af maj samme år.

Forventer mere af den slags
“Det er ikke hver dag, vi skal håndtere så store fly i Aalborg Lufthavn. Men vi har alle cargo-faciliteterne klar til både store og små fly, så det er fantastisk at få sådan en spændende opgave ind,” siger lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.

Han forventer flere af den slags cargo-opgaver i fremtiden. Og allerede torsdag lander et nyt stort fragtfly i Aalborg Lufthavn. Igen er det Stadsing A/S, der står bag, og denne gang er det en Boeing 787 Dreamliner fra TUI med 30 tons værnemidler. Denne flytype har heller ikke tidligere besøgt lufthavnen.

 

Relaterede artikler:

Kraftig vækst i cargo begrænsede underskuddet

Cargo spiller nøglerolle for langruter

Sunclass-fly skal konverteres til fragtfly