Donald Trump meddeler beslutningen om at grounde MAX-flyene. (Foto: Global News)

Donald Trump har groundet Boeing 737 MAX-flyene

Et præsidentielt dekret har beordret de amerikanske Boeing 737 MAX´ere på jorden, og dermed gjorde Donald Trump, hvad FAA og Boeing hidtil har afvist.

Historien om Boeing 737 MAX-flyene tog onsdag aften en overraskende drejning. USA´s præsident Donald Trump valgte nemlig at udstede et dekret, der tvang FAA til at annoncere, at de omstridte Boeing-fly skulle groundes øjeblikkeligt.

De tre amerikanske flyselskaber American, Southwest og United, havde nemlig indtil det sidste holdt fast på, at Boeing MAX-flyene var sikre at operere, og det samme havde de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, sammen med Boeing Commercial Airplanes.

Men presset blev for stort fra amerikanske politikere, udenlandske myndigheder og flere af flyselskaberne. Sent onsdag eftermiddag valgte Canada at forbyde operationer med Boeing 737 MAX i landets luftrum, og dermed var USA endegyldigt isoleret.

“Det er en frygtelig, frygtelig hændelse. Boeing er en fantastisk virksomhed, og de arbejder meget hårdt lige nu. Forhåbentlig vil de hurtigt kunne give et svar, men indtil de gør det, må flyene blive på jorden,” sagde Donald Trump onsdag aften dansk tid i en tv-transmitteret tale.

Mistanke til MCAS-system
Tidligere på onsdagen kom det frem, at piloter fra amerikanske flyselskaber flere gange havde indrapporteret til FAA, at MAX´en i flere tilfælde havde opført sig besynderligt. I et af tilfældene dykkede flyets næse efter at piloten havde slået autopiloten til kort efter starten.

I forbindelse med Lion Air-styret i Indonesien sidste efterår har der været fokus på det særlige MCAS-system (Maneuvering Characteristics Augmentation System, red.), der får flyets næse til at pege nedad, hvis indfaldsvinklen på flyets vinge når et bestemt niveau, hvor der er risiko for at flyet kan “stalle”.

Det var angiveligt været fejl i en AOA-sensor, der måler indfaldsvinklen, der kan have været årsag til styret i Indonesien, og der er mange lighedspunkter med søndagens styrt i Etiopien, hvilket er årsagen til, at flyene præventivt sættes på jorden, indtil de første sikre informationer fra Ethiopian-flyets sorte bokse foreligger.

“Boeing har fortsat fuld tillid til sikkerheden ved 737 MAX. Efter samråd med US Federal Aviation Administration (FAA), USA’s National Safety Safety Board (NTSB) og luftfartsmyndighederne og kunder over hele verden har Boeing imidlertid bestemt – af forsigtighedshensyn og for at berolige offentligheden om flyets sikkerhed – at anbefale FAA en midlertidig suspension af operationerne i hele den globale flåde på 371 fly af typen 737 MAX,” hedder det i en erklæring fra den amerikanske flyproducent.

 

Relaterede artikler:

MAX-fly på jorden koster millioner i døgnet

Norwegian grounder sine 737 MAX (opd.)

Ethiopian Airlines MAX 8-fly styrtet ned