Istanbul Atatürk Airport.

Dubai og Istanbul slipper fri af elektronikforbud

Lufthavnene Dubai International og Istanbul Atatürk slipper for elektronikforbud i håndbagagen på USA-flyvninger til stor lettelse for Emirates Airline og Turkish Airlines.

Rejsende med Emirates Airlines og Turkish Airlines kan nu igen tage elektroniske apparater med i håndbagagen, når de rejser fra selskabernes trafikknudepunkter i henholdsvis Dubai International Airport (DXB) og Istanbul Atatürk International Airport (IST) til destinationer i USA.

Lufthavnene i Dubai og Istanbul har været blandt de 10 lufthavne i Mellemøsten og Afrika, hvorfra de amerikanske myndigheder i marts forbød passagerer at medbringe elektronik i håndbagagen på flyvninger til USA.

I sidste uge åbnede Department of Homeland Security imidlertid op for at elektronikforbuddet kunne blive ophævet, hvis lufthavnene og de flyselskaber, som flyver til USA fra de berørte lufthavne, implementerede nogle nye skrappe sikkerhedskrav, der blandt andet handler om bedre screening for sprængstoffer i håndbagagen, mere grundig screening af passagerer og øget brug af bombehunde, der har næse for sprængstoffer.

Forbuddet mod elektronik i håndbagagen blev indført, da de amerikanske myndigheder frygtede, at terrorister ville placere sprængstoffer i de elektroniske apparater.

Fået grønt lys
Abu Dhabi og Etihad Airways var de første til at leve op til de nye regler og søndag kunne Etihads passagerer igen medbringe elektronik på USA-flyvninger. Nu har Istanbul og Turkish Airlines samt Dubai og Emirates Airlines også fået grønt lys til igen at tillade bærbare computere og andet større elektronik i håndbagagen.

Emirates Airlines flyver fra Dubai International Airport (DXB) til 12 destinationer i USA, mens Turkish Airlines flyver fra Istanbul Atatürk International Airport (IST) til ni destinationer i USA.

Tilbage er syv lufthavne, hvor elektronikforbuddet stadig gælder. Det er Queen Alia International Airport (AMM) i Amman i Jordan, Cairo International Airport (CAI) i Cairo i Egypten, King Abdul-Aziz International Airport (JED) i Jeddah i Saudi-Arabien, King Khalid International Airport (RUH) i Riyadh i Saudi-Arabien, Kuwait International Airport (KWI) i Kuwait, Mohammed V Airport (CMN) i Casablanca i Marokko og Hamad International Airport (DOH) i Doha i Qatar.

Alle lufthavne i seks lande
Kort tid efter indførelsen af elektronikforbuddet på USA-flyvninger, indførte Storbritannien et lignende forbud, der var møntet mere bredt på alle lufthavne i seks specifikke lande. Forbuddet gælder fortsat og betyder, at der ikke må medbringes større elektronisk udstyr i kabinen på flyvninger til Storbritannien fra lufthavne i Tyrkiet, Libanon, Jordan, Egypten, Tunesien og Saudi Arabien.

Turkish Airlines forventer dog, at Storbritannien snart følger i hælene på USA og ophæver forbuddet mod elektronik i håndbagagen på flyvninger fra Tyrkiet til Storbritannien.

 

Relaterede artikler:

Abu Dhabi først til at slippe af med elektronikforbud

Skærpet screening for at undgå elektronikforbud

Elektronikforbud over Atlanten spøger stadig

Elektronikforbud kan betyde dyrere flybilletter

USA overvejer elektronik-forbud fra Europa

Ingen forsikringsdækning af indchecket elektronik

Forbud rammer mellemøstselskaber hårdt

Ville ind i cockpit med laptop